2024/09/19

 

EUROPOS PAVELDO DIENŲ AKCENTAI PALĖVENĖJE

Palėvenės dominikonų vienuolyne surengtos konferencijos, kuri skirta paminėti Europos paveldo dienoms, dalyviai.

Palėvenės vienuolyno svirne rugsėjo 12 dieną vyko konferencija „Kultūros paveldas: ryšiai, įtakos, keliai“, skirta paminėti Europos paveldo dienoms.

Šią konferenciją organizavo Kupiškio etnografijos muziejus, bendradarbiaudamas su Kultūros paveldo departamentu ir Kupiškio rajono savivaldybe.

Čia supažindinta su krikščioniškos tradicijos atspindžiais vaistininkystėje, pristatyti XVII–XIX a. Lietuvoje auginti vaistiniai, sodo ir egzotiniai augalai, liturginių audinių raštai ir senosios medaus išgavimo tradicijos.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Vienuolių palikimas

Pirmą pranešimą apie vaistininkystės sąsajas su krikščionybe skaitė doc. dr. Tomas Antanas Mekas, Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus direktorius.

Pranešimą apie vaistininkystės sąsajas su krikščionybe skaitė doc. dr. Tomas Antanas Mekas, Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus direktorius.

Svečias pasisakė esąs vaistininkas, pasidžiaugė gausia per 100 žmonių auditorija, paragino jaunimą studijuoti farmaciją, įdomią discipliną.

Jis atskleidė, kas yra bendro tarp krikščionybės ir vaistininkystės.

„Dabar farmacija labiau traktuojama kaip verslas, o ne kaip medicinos sritis. Taigi kas gali sieti ją su krikščionybe ir dvasios, tikėjimo dalykais.
XVI a. išminčius, medicinos reformatorius Paracelsas sakė, kad pasaulis yra didelė vaistinė, o vyriausias vaistininkas yra pats ponas Dievas.

Tik vaistingosios medžiagos, iš kurių jis maišo vaistus, yra dorybė, pasitikėjimas, atgaila ir kiti kilnūs dalykai. Sumaišius šiuos komponentus gaunamas vaistas, kuris gali padėti žmogui“, – pasakojo T. A. Mekas.

Vaistininkas pateikė pavyzdžių, kada prasidėjo vienuolyno ir vaistininkystės sąjunga.

Plačiau skaitykite rugsėjo 17 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Aldona Ramanauskienė, Palėvenės bažnyčios pastoracinės tarybos narė, Europos paveldo dienos renginio dalyviams papasakojo apie šios bažnyčios istoriją ir liturginių drabužių bei kitų Šv. Mišių atributų parodą.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Šaunuoliai muziejininkai tai jie organizavo renginį. Tik pranešimų turinys ne visai atitiko temos pavadinimą.

  • Palėvenėlė šaunuoliai.

    • Palėvenė šaunuoliai…..o ne Palėvenėlė….

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video