2024/09/16

 

ŠIMONYSE – AMERIKIEČIŲ VIEŠNAGĖ

Giminių susitikimo dalyviai su svečiais iš Amerikos nusifotografavo prie Šimonių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios. Jurgos Banionienės nuotrauka

Praėjusį sekmadienį, rugsėjo 1-ąją, Šimonyse lankėsi neeiliniai svečiai – iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Ročesterio, į savo tėvų žemę atvyko seserys Kathleen Gudas Gamlen ir Joanna Gudaitė, jas atlydėjęs Ročesterio lietuvių bendruomenės narys, Šv. Jurgio lietuvių parapijos administratorius Eugenijus Vidmantas.

Seserys ne tik aplankė savo tėvų gimtinę, artimųjų kapus, dalyvavo šv. Mišiose, bet ir susitiko su tolimais giminaičiais. Pamatė restauruotus Šimonių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios vitražinius langus, prie kurių sutvarkymo lėšomis prisidėjo ir Amerikoje gyvenantys lietuviai.

Šimonyse viešėjo ir su savo giminaičiais susitiko Amerikoje, Ročesterio mieste, gyvenančios seserys Kathleen Gudas Gamlen (dešinėje) ir Joanna Gudaitė, kurių tėvas buvo Jonas Juozas Gudas, kilęs iš Šimonių.

Jurga BANIONIENĖ

Šimoniečių palikuonių indėlis

Jau esame rašę, kad idėja restauruoti vitražus kilo bažnyčios pastoracinei tarybai. 2013 metais dėl blogos būklės išimti šeši vitražiniai bažnyčios langai.
Septynerius metus jie gulėjo klebonijoje, kol 2020 m. parašyta paraiška religinių bendruomenių projektų dalinio finansavimo Savivaldybės biudžeto lėšomis konkursui, gauta parama. Taip pat gauta lėšų iš Panevėžio vyskupijos, savo asmeninėmis lėšomis prisidėjo Šimonių parapijoje daug metų kunigavęs kunigas Povilas Svirskis.

Su Šimonių parapijos klebonu Ričardu Baniu bendravo svečias iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Ročesterio lietuvių bendruomenės narys, Šv. Jurgio lietuvių parapijos administratorius Eugenijus Vidmantas.

„Mūsų buvęs seniūnas Gintautas Černius domisi Šimonių praeitimi, surado šimoniečių palikuonis, gyvenančius Amerikoje. Jie mums dovanojo 4 tūkst. eurų vitražų restauracijai“, – pasakojo Laima Bubinienė, bažnyčios pastoracinės tarybos narė.

Lėšas paaukojo ne tik seserys K. Gudas Gamlen ir Joanna Gudaitė, bet ir jau į Anapilį išėjęs Karolis Algis Druseikis.

Pakalbintas G. Černius pasakojo, kad Amerikoje gyvenančios seserys Gudaitės ieškojo savo giminės šaknų. Gudų Šimonių krašte yra daug. Pavyko padėti rasti gimines. Kadangi tuo metu vyko bažnyčios vitražų restauracija, jos labai norėjo simboliškai prie to prisidėti. Tarpininku tapo puikiai lietuviškai šnekantis jų draugas, Ročesterio lietuvių bendruomenės narys, Šv. Jurgio lietuvių parapijos administratorius E. Vidmantas. Jo bičiulis, dabar šviesaus atminimo K. A. Druseikis, taip pat susijęs su Šimonimis. Iš čia kilusi jo mama Julija Januškaitė.

Plačiau skaitykite rugsėjo 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video