2024/09/19

 

KADA KEISTI PADANGAS? PRAKTIŠKI PATARIMAI SAUGIAM IR PATIKIMAM VAŽIAVIMUI

Padangų būklė yra viena iš svarbiausių saugaus vairavimo sudedamųjų dalių. Tinkamos padangos užtikrina gerą sukibimą su kelio danga, stabilumą ir efektyvų stabdymą, o netinkamos ar susidėvėjusios padangos gali kelti rimtą pavojų tiek jums, tiek kitiems eismo dalyviams. Šiame straipsnyje aptarsime, kada reikėtų keisti padangas ir pateiksime praktinius patarimus, kurie padės išvengti galimų problemų.

1. Sezoniškumo svarba

Vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių padangų keitimą, yra sezoniškumas. Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių žieminės padangos yra privalomos tam tikru metų laikotarpiu, paprastai nuo lapkričio 10 d. iki balandžio 1 d. Žieminės padangos užtikrina geresnį sukibimą su šlapia, apsnigta ar apledėjusia kelio danga, todėl jas būtina laiku pakeisti. Atėjus pavasariui, reikėtų vėl grįžti prie vasarinių padangų, kurios yra pritaikytos aukštesnei temperatūrai ir užtikrina geresnį automobilio valdymą bei mažesnį degalų suvartojimą.

2. Padangų protektoriaus gylis

Protektoriaus gylis yra svarbus rodiklis, nurodantis padangų būklę. Lietuvoje minimalus leistinas vasarinių padangų protektoriaus gylis yra 1,6 mm, o žieminių – 3 mm. Jei protektorius nusidėvėjęs iki šios ribos ar net mažiau, padangas būtina keisti. Mažesnis protektoriaus gylis lemia prastą sukibimą su kelio danga, ypač esant šlapioms ar apledėjusioms sąlygoms, ir padidina aquaplaningo riziką. Rekomenduojama reguliariai tikrinti padangų protektoriaus gylį ir nelaukti, kol jis pasieks minimalų leistiną lygį.

3. Padangų senėjimas

Net jei jūsų padangų protektorius vis dar atrodo gerai, padangos senėjimas yra kitas svarbus faktorius, į kurį reikia atsižvelgti. Dėl ilgalaikio poveikio saulės spinduliams, oro sąlygoms ir cheminėms medžiagoms padangų guma gali pradėti prarasti savo elastingumą, o tai gali turėti įtakos jų veikimui. Dauguma specialistų rekomenduoja keisti padangas kas 6–10 metų, nepriklausomai nuo protektoriaus gylio. Ant padangos šono galite rasti pagaminimo datą, nurodytą keturių skaitmenų kodu, kuris rodo gamybos savaitę ir metus. Tai padės jums įvertinti, ar jūsų padangos nėra per senos.

4. Važiavimo sąlygos ir įpročiai

Jūsų vairavimo įpročiai ir važiavimo sąlygos taip pat turi įtakos padangų ilgaamžiškumui. Jei dažnai važiuojate nelygiais, prastai prižiūrimais keliais arba agresyviai stabdote bei greitinate, jūsų padangos gali susidėvėti greičiau. Taip pat reikėtų atsižvelgti į padangų balansavimą ir ratų suvedimą, kurie gali turėti įtakos tolygiam padangų nusidėvėjimui. Reguliari patikra servise gali padėti išvengti netolygaus nusidėvėjimo ir užtikrinti ilgesnį padangų tarnavimo laiką.

Laiku keisdami padangas ir atsižvelgdami į jų būklę, galite ne tik pagerinti savo automobilio saugumą, bet ir sumažinti kuro sąnaudas bei padidinti vairavimo komfortą. Reguliarūs patikrinimai, atidumas sezoniniams pokyčiams ir tinkama priežiūra padės jums išvengti nenumatytų problemų ir užtikrins, kad jūsų automobilis būtų pasiruošęs bet kokioms kelio sąlygoms.

„Setupad“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.897

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video