2024/06/29

 

Į KĄ REIKIA ATKREIPTI DĖMESĮ RENKANTIS ŠILUMOS SIURBLĮ?

Sanleja.lt nuotrauka

Šilumos siurbliai tampa vis populiaresni tarp namų savininkų, daugiausia dėl to, kad yra ekologiški. Tačiau tai ne vieninteliai privalumai, nes šilumos siurblys taip pat gali padėti sutaupyti energijos, kuri ilgainiui tampa neįkainojama. Prieš priimant sprendimą dėl pirkimo, verta apsvarstyti keletą pagrindinių aspektų, pavyzdžiui, technines charakteristikas, funkcionalumą, įrangą, gamintojo reputaciją ir su pirkimu bei įrengimu susijusias išlaidas. Atidžiai apsvarstę šiuos veiksnius, galėsite išsirinkti individualiems poreikiams pritaikytą šilumos siurblį.

Šilumos siurbliai – į ką atkreipti dėmesį renkantis įrenginį?

Technologija ir naudojami komponentai yra pagrindiniai veiksniai, turintys įtakos rinkoje esančių šilumos siurblių techninėms charakteristikoms. Pagrindiniai parametrai, į kuriuos reikia atkreipti ypatingą dėmesį, yra šie:

• įrenginio naudingumo koeficientas COP/SCOP,

• šildymo efektyvumas,

• skleidžiamas triukšmas,

• reikalinga šildymo sistemos srauto temperatūra.

Nepriklausomai nuo to, ar svarstote apie oro, ar žemės šilumos siurblį, reikia atidžiai išanalizuoti turimos įrangos techninius duomenis. Šią informaciją galima rasti konkretaus modelio duomenų lapuose, naudotojo vadovuose arba internetinių parduotuvių pateikiamuose aprašymuose.

Kokia šilumos siurblio galia bus optimali mano pastatui?

Vienas iš esminių kriterijų renkantis šilumos siurblį yra jo šildymo galia. Kokio galingumo turėtų būti siurblys? Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo pastato šilumos poreikio. Jei nesate tikri dėl šios vertės, kreipkitės į gamintoją arba montuotoją, kuris gali nustatyti šio parametro vertę pagal pastato planą arba savo atliktus šilumos poreikio skaičiavimus.

Tinkamas šilumos siurblio parinkimas pastatui yra labai svarbus, kad visa šildymo sistema veiktų efektyviai ir ekonomiškai. Pasirinkus per mažo našumo siurblį, patalpų šildymas gali būti nepakankamas, ypač esant dideliam šilumos poreikiui. Ir atvirkščiai, per didelis siurblys gali lemti pernelyg dideles pirkimo ir eksploatavimo sąnaudas, ypač jei jis negali tinkamai prisitaikyti prie faktinio šilumos poreikio.

Tinkamo dydžio šilumos siurblys turėtų būti pritaikytas prie pastato energinio naudingumo, atsižvelgiant į jo šiluminę izoliaciją, langų rėmų tipą ir kiekį bei kitus veiksnius, turinčius įtakos šilumos nuostoliams. Tai užtikrins geresnį šildymo sistemos veikimą, taupant energiją ir mažinant šildymo išlaidas.

Šilumos siurblio efektyvumas

Renkantis įrenginį verta atkreipti dėmesį į našumo koeficientą (COP), kuris turi tiesioginę įtaką sunaudojamos elektros energijos kiekiui, taigi ir sąskaitoms už šildymą. Todėl labai svarbu kruopščiai išanalizuoti skirtingų šilumos siurblių modelių COP arba SCOP (sezoninį veiksmingumo koeficientą). Įrenginio efektyvumas bus tuo didesnis, kuo didesnė bus COP vertė. Šios vertės turėtų būti lyginamos pagal tuos pačius standartus ir eksploatavimo sąlygas, pavyzdžiui, vienodą viršutinę ir apatinę šaltinio temperatūrą arba SCOP toje pačioje klimato zonoje. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad šilumos siurblių gamintojai gali nurodyti įrenginio nominaliąją galią esant skirtingoms apatinio šaltinio temperatūroms.

Šilumos siurblys – daug funkcijų viename įrenginyje

Jei norite, kad šilumos siurblys ne tik šildytų patalpas, bet ir tiektų buitinį karštą vandenį bei bendradarbiautų su jūsų šildymo sistema, svarbus parametras yra ir didžiausia srauto temperatūra, kurią gali pasiekti įrenginys. Geriausi oro šilumos siurbliai gali palaikyti aukštą temperatūrą net žiemą, kai oro temperatūra gali nukristi iki -25 0C.

Sanleja.lt inf.

Užs. Nr. 700

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video