2024/09/28

 

MANKŠTOS NAUDA IR KAIP ĮVEIKTI SAVO KOMPLEKSUS 

Vasarą smagu pasportuoti gamtoje. Nuotrauka iš Kupiškio visuomenės sveikatos biuro archyvo

Fizinis aktyvumas yra svarbus, reikalingas ir aktualus visų amžiaus grupių gyventojams. Fizinio aktyvumo skatinimą, kaip vieną pagrindinių funkcijų, vykdo Kupiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Šio biuro vadovės Lauros Stalauskaitės paprašėme pakomentuoti, kodėl kiekvienam žmogui svarbus fizinis aktyvumas? Kokia jo nauda sveikatai, psichinei savijautai? Ar dažnai reikėtų mankštintis? Ar užtektų tik vaikščiojimo? Kaip paskatinti mankštintis, sportuoti nepasitikinčius savo jėgomis, kompleksuojančius žmones, ypač vyresnio amžiaus.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kokybiškesnio gyvenimo link

Pokalbį paskatino vasarą Kupiškyje vėl atgijusios nemokamos treniruotės lauke, sutraukiančios nemažai norinčių pasimankštinti žmonių.

Pasak L. Stalauskaitės, fizinio aktyvumo svarba apima fizinę ir psichinę sveikatą. Reguliarus fizinis aktyvumas padeda stiprinti širdį, gerinti kraujotaką ir mažinti kraujospūdį. Tai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų, infarkto ir insulto, riziką.

Judėjimas – vienas pagrindinių įrankių siekiant išvengti nutukimo ir su juo susijusių sveikatos problemų, padeda reguliuoti kūno svorį.

Sportuojant stiprėja raumenys ir kaulai. Stiprūs raumenys gerina laikyseną ir bendrą kūno stabilumą – pusiausvyrą.

Fizinis aktyvumas didina atsparumą stresui, nerimui ir depresijai.

Manoma, kad fizinis krūvis skatina serotonino ir endorfinų (laimės hormonų) išsiskyrimą smegenyse, tai gerina nuotaiką ir bendrą emocinę būseną.

Reguliari fizinė veikla didina energijos lygį ir gerina miego kokybę, padeda geriau pailsėti ir jaustis žvaliau.

Plačiau skaitykite birželio 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video