2024/06/18

 

APLINKOSAUGOS REITINGE SAVIVALDYBEI KOJĄ KIŠA PRASTAS SUSISIEKIMAS

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Aplinkos ministerija birželio 5 d. prezidentūroje įteikė apdovanojimus žaliausiai Lietuvos savivaldybei. Šiemet ja tapo Panevėžio miesto savivaldybė. Taip pat apdovanota Jurbarko rajono savivaldybė. Ji per metus padarė didžiausią pažangą ir reitinge pakilo per 34 pozicijas, palyginti su 2023 metų rezultatu.

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingas aplinkos ministro Simono Gentvilo iniciatyva trečius metus sudaromas savivaldybių aplinkosaugos lyderystei įvertinti ir pamatuoti, stiprinti savivaldybių konkurencingumui, skatinti Vyriausybės programos nuostatų ir Žaliojo kurso tikslų įgyvendinimui.

Vertinimo sritys ir kriterijai

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingas 2024 metais remiasi standartizuotu savivaldybių vertinimu pagal nustatytus kriterijus.

Aplinkosaugos reitingo vertinimo kriterijus kūrė Aplinkos ministerijos specialistai, išorinių konsultantų komanda ir nepriklausoma iš skirtingų sektorių atstovų sudaryta ekspertų komisija. Šiemet reitingą sudaro 49 vertinimo kriterijai atliekų ir žiediškumo, energetikos, statybos ir teritorijų planavimo, susisiekimo, klimato kaitos politikos, aplinkos ir vandens kokybės, biologinės įvairovės ir aplinkosauginio sąmoningumo srityse.

Didelė duomenų dalis, atspindinti savivaldybių parengtas strategijas, taikomas praktikas ir iniciatyvas, surinkta apklausus savivaldybes. Kita dalis duomenų, susijusių su konkrečiais rodikliais, gauta iš valstybinių įstaigų ir įmonių.

Reitingo nugalėtoja – Panevėžio miesto savivaldybė. Iš 5 vietos praėjusių metų reitinge pakilusi, Panevėžio miesto savivaldybė surinko 68,89 taškus iš 100 galimų. Savivaldybė lyderiauja atliekų ir žiediškumo, susisiekimo, klimato kaitos valdymo ir vandens kokybės srityse. Savivaldybėje vykdoma daug įvairių žaliųjų visuomeninių iniciatyvų, įgyvendinamos bendruomenės įtraukties didinimo priemonės atliekų ir teritorijų planavimo procesuose.

Panevėžys turi parengęs tvarios miesto plėtros strategiją, į kurios kūrimą įtraukti miesto gyventojai. Savivaldybėje kruopščiai vykdomas atskiras maisto ir tekstilės atliekų surinkimas, Tarybos sprendimu uždrausta per renginius vykdant prekybą naudoti vienkartinius plastikinius gaminius.

Panevėžio mieste 2023 metais įgyvendintas kraštovaizdžio formavimo ir ekologinės būklės gerinimo projektas, kuriuo prisidedama prie natūralios teritorijos vandentvarkos. Daug (97,90 proc.) Panevėžio gyventojų namų prijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų, atsakingai vykdomas geriamojo vandens tiekimas, kadangi jo beveik neprarandama. Energetikos srityje savivaldybė lyderiauja elektromobilių įkrovimo stotelėse esančių prieigų skaičiumi (0,7 sk./1000 gyv.) ir dviračių takų dalimi bendrame kelių tinkle (24 proc.).

Kaip sekėsi kupiškėnams

Kupiškio rajonas tarp 60 šalies rajonų šių metų aplinkosaugos reitinge užima 23 vietą, skirti 44,97 taškai iš 100 galimų.

Plačiau skaitykite birželio 11 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video