2024/06/18

 

REKUPERACIJA: VERTA AR NE?

Rekuperacija, arba oras-oras šilumos sistema, pastaraisiais metais tapo itin populiariu sprendimu tiek naujose statybose, tiek renovuojant pastatus. Tai efektyvus būdas ne tik sumažinti šildymo sąnaudas, bet ir užtikrinti pastovų šviežio oro tiekimą, kartu išlaikant optimalią patalpų temperatūrą. Tačiau ar rekuperacinė sistema yra tikrai tokia naudinga kiekvienam namų savininkui ar tai labiau mados reikalas? Rekauperacinių sistemų privalumais ir trūkumais dalinasi e-aquajazz.lt ekspertai. 

Kas yra rekuperacija?

Rekuperacija – tai mechaninė vėdinimo sistema, kuri leidžia efektyviai išlaikyti namų mikroklimatą. Ši sistema perima šilumą iš patalpų išpučiamo oro ir ją panaudoja šviežiai į patalpas įpučiamo oro šildymui. Tai reiškia, kad šaltuoju metų laiku galima ženkliai sumažinti šildymo sąnaudas, nes šilumos atgavimo dėka reikia mažiau papildomos energijos patalpų šildymui.

Rekuperacijos privalumai

  • Energetinis efektyvumas. Vienas didžiausių rekuperacijos privalumų – energijos taupymas. Modernios rekuperacinės sistemos gali atgauti iki 90% šilumos iš išmetamo oro, taip ženkliai sumažinant poreikį naudoti papildomus šildymo šaltinius.
  • Oro kokybės gerinimas. Rekuperacinės sistemos užtikrina pastovų šviežio oro tiekimą, kartu šalinant iš patalpų drėgmę, anglies dioksidą ir kitus užterštumus. Tai ypač svarbu alergiškiems žmonėms arba turintiems kvėpavimo takų ligų.
  • Drėgmės kontrolė. Per didelė ar per maža drėgmė namuose gali sukelti įvairių problemų, įskaitant pelėsio atsiradimą ir nekomfortiškas gyvenimo sąlygas. Rekuperacinė sistema padeda išlaikyti optimalų drėgmės lygį.

Rekuperacijos trūkumai

  • Pradinės investicijos. Vienas didžiausių rekuperacijos įrengimo trūkumų – aukšta pradinė investicija. Nors ilgainiui sistema gali padėti sutaupyti šildymo sąnaudas, pradinės įsigijimo ir įrengimo išlaidos gali būti reikšmingos.
  • Priežiūra. Nors rekuperacinės sistemos nėra reikalaujančios intensyvios priežiūros, reguliarus filtrų valymas ir keitimas yra būtinas, kad sistema veiktų efektyviai. Tai gali sukelti papildomas išlaidas. 
  • Kompleksiškumas. Kai kuriais atvejais, ypač senesniuose pastatuose, rekuperacinės sistemos įrengimas gali būti sudėtingas dėl būtinybės pritaikyti esamą infrastruktūrą. Tai gali reikšti didesnes įrengimo išlaidas ir ilgesnį įrengimo laikotarpį.

Verta ar ne?

Nuspręsti, ar rekuperacija yra verta investicijos, priklauso nuo keleto veiksnių: namų dydžio, esamos šildymo sistemos efektyvumo, šildymo sąnaudų ir asmeninių prioritetų, susijusių su energijos taupymu ir vidaus oro kokybe. Jei gyvenate regione, kur šaltuoju metų laiku šildymo sąnaudos yra aukštos, ir vertinate sveiką gyvenimo būdą, rekuperacinė sistema gali būti labai naudinga ilgalaikėje perspektyvoje. Tačiau, jei gyvenate mažame bute arba namuose, kur šildymo sąnaudos nėra didelės, pradinė investicija gali neatsipirkti.

Prieš priimant sprendimą, svarbu atlikti išsamų namų energetinį auditą ir pasitarti su šios srities specialistais. Tai padės suprasti, kaip rekuperacinė sistema galėtų veikti jūsų konkrečioje situacijoje ir ar investicija atneštų laukiamą grąžą.

„Seogenerolai“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.649

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video