2024/06/25

 

LIETUVOS DELEGACIJA EUROPOS PARLAMENTE ATSINAUJINS ŠEŠIAIS NAUJAIS POLITIKAIS

Unsplash nuotrauka

Sekmadienį pasibaigus Europos Parlamento (EP) rinkimams, paaiškėjo, kurių politinių jėgų atstovus Lietuva delegavo darbui į Briuselį. Nors kai kurie europarlamentarai iškovojo dar vieną kadenciją poste ir tęs darbus, išrinkti net šeši nauji EP nariai.

Konservatoriai, kaip ir 2019 m., iškovojo tris mandatus. Du europarlamentarai, rinkėjų sprendimu, tęs darbus – tai Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė.

Tuo metu darbą EP baigs prieš penkerius metus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąrašo į EP lyderis Liudas Mažylis. Trečiasis mandatas šį kartą atiteko dabartiniam Lietuvos Seimo vicepirmininkui Pauliui Saudargui.

Socialdemokratai taip pat pakartojo prieš penkerius metus pasiektą rezultatą – iškovoti du mandatai. Partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė užsitikrino postą Briuselyje.

Visgi, praėjusią kadenciją dirbusį Juozą Oleką šį kartą pakeis partijos garbės pirmininkas Vytenis Povilas Andriukaitis.

2019 m. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija (LVŽS) pelnė du mandatus – tuomet į EP buvo išrinkti Bronis Ropė bei Šarūnas Marčiulionis, savo vietą perleidęs Stasiui Jakeliūnui.

Nė vieno jų europarlamente nebus – „valstiečiams“ šį kartą atstovaus tik buvęs sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys Aurelijus Veryga.

Tuo metu vertinant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) rezultatus, pokyčių – nėra. Vienintelį partijos mandatą iškovojo politinės jėgos lyderis Waldemaras Tomaszewskis.

Liberalų sąjūdžiui EP dar penkerius metus atstovaus Petras Auštrevičius – tiesa, jis šių metų sąraše buvo antrasis, tačiau sulaukė pakankamai pirmumo balsų ir aplenkė partijos kolegą Eugenijų Gentvilą.

Pirmą kartą EP rinkimuose dalyvavusi Laisvės partija laimėjo vieną vietą ir darbui į Briuselį siunčia buvusį Konstitucinio Teismo (KT) pirmininką, politinės jėgos keltą kandidatą į prezidentus Dainių Žalimą.

EP rinkimuose debiutavo ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – mandatą iškovojo dabartinis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Dar vienas EP naujokas – apkaltos būdu iš Seimo pašalintas Petras Gražulis. Jo vadovaujama Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) iškovojo vieną mandatą europarlamente.

2019 m. kadencijoje savo atstovą EP turėjo ir Darbo partija – politinės jėgos pirmininkas Viktor Uspaskich. Pastarieji rinkimai „darbiečiams“ nebuvo sėkmingi – sulaukta vos 1,63 proc. balsų.

ELTA primena, kad sekmadienį Lietuvoje vyko penktieji Europos Parlamento (EP) rinkimai. Šiemet kandidatų sąrašus į EP kėlė 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Visgi, šie rinkimai buvo vieni pasyviausių – savo pilietinę valią atėjo išreikšti vos 28,35 proc. rinkėjų.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video