2024/06/18

 

KĄ SVARBU ŽINOTI PRIEŠ IŠVYKSTANT Į KELIONĘ

Freepik nuotrauka

Vasara – atostogų metas, kai dažnas keliauja ne tik po gimtąjį kraštą, bet ir planuoja keliones į užsienio šalis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad keliaujant po svečias šalis, kyla reali grėsmė ir į Lietuvą atvežti tokias ligas, kurios mūsų šalyje nepaplitusios ar net išnykusios.

Todėl prieš kelionę labai svarbu pasidomėti, kokios ligos toje šalyje paplitusios, nuo kokių ligų būtina ar rekomenduojama pasiskiepyti.

Pasikonsultuoti su gydytoju

Pirmiausia, ką reikia padaryti prieš kelionę – užsukti į gydytojo kabinetą ir pasikonsultuoti dėl privalomų ar rekomenduojamų skiepų vykstant į užsienį.

Gydytojas, įvertinęs kelionės tipą, trukmę, užkrečiamosios ligos galimą riziką bei atsižvelgdamas į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas keliautojams, sudarys individualų skiepijimų planą.

Jei keliauja vaikai, svarbu pasitikrinti, ar jie paskiepyti pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

„Keliautojams kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama iki kelionės likus 4–6 savaitėms, nes  imunitetui susiformuoti po skiepijimo reikalingas tam tikras laikotarpis.

Nuo kai kurių užkrečiamųjų ligų skiepijimo schemą sudaro keletas dozių su mėnesio intervalu tarp jų, todėl planuoti ir ruoštis kelionei reikia atsakingai“, – rekomenduoja NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Skiepai – efektyviausia apsauga

Vykstant į bet kurią užsienio šalį, rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į kelionei reikalingus dokumentus, įvažiavimo, buvimo šalyje ir išvykimo sąlygas, kelionės saugumą, bet ir į informaciją apie skiepus.

Primename, kad pagal PSO skiepai keliautojams skirstomi į: 

privalomuosius – paprastai tai skiepai nuo geltonojo drugio ir poliomielito bei meningokokinės infekcijos (privalu skiepytis piligrimams, vykstantiems į Meką (Hadžį, Umrą), kai kuriose šalyse – grįžtantiems iš šios vietovės);

planinius– atliekami vadovaujantis šalies teisės aktais, atsižvelgiant į asmens amžių bei rizikos grupes;

rekomenduojamus– atsižvelgiant į tai, kokios užkrečiamosios ligos yra paplitusios tam tikroje teritorijoje, individualią keliautojo riziką ir kt. 

„Visada reikia pasidomėti apie epidemiologinę situaciją toje šalyje, į kurią planuojama kelionė, nes, pavyzdžiui, vykstant į kai kurias šalis, nuo geltonojo drugio būtina pasiskiepyti, į kitas – rekomenduojama.

Kai kurios pasaulio šalys iš visų keliautojų arba tik iš atvykstančiųjų iš infekuotų teritorijų ar keliavusiųjų per jas tranzitu reikalauja Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo, kaip įrodymo apie įskiepytą vakciną nuo geltonojo drugio.

Pasiskiepijus apsauga susiformuoja  visam gyvenimui, tačiau reikia atminti, kad šis skiepas turi būti atliktas likus ne mažiau kaip 10 dienų iki įvažiavimo į planuojamą šalį“, – pažymi NVSC atstovė.

Šalyse, skirtingais metų laikotarpiais, gali būti taikomi reikalavimai dėl maliarijos chemoprofilaktikos.

Atkreipiame dėmesį, kad nereguliariai ar visai nenaudojami vaistai nuo maliarijos prieš kelionę, kelionės metu ir po jos, bei nepakankama individuali apsauga nuo uodų yra dažniausia Lietuvoje užregistruotų įvežtinių maliarijos atvejų priežastis.

Todėl labai svarbu pasitarti su gydytoju dėl vaistų nuo maliarijos vartojimo.

Pasitikrinti, ar į šalį, į kurią vykstate, privaloma ar rekomenduojama pasiskiepyti nuo tam tikrų ligų, ir kokių priemonių būtina imtis, galite šioje interneto svetainės skiltyje pasirinkę šalį, į kurią keliausite: https://nvsc.lrv.lt/skiepai-keliautojams

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video