2024/06/26

 

D. BARDAUSKO IR J. JANUŠONIENĖS BYLA GRĄŽINTA NAGRINĖTI APELIACINĖS INSTANCIJOS TEISMUI

Dainius Bardauskas. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

2024 m. gegužės 14 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo bylą, kurioje Dainius Bardauskas apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteistas už tai, kad, būdamas valstybės tarnautojas, laikotarpiu nuo 2017 m. iki 2018 m. savo naudai tiesiogiai ir netiesiogiai pareikalavo, susitarė ir priėmė piniginius kyšius už leidimą juridiniams asmenims vykdyti prekybą Kupiškio rajono savivaldybės kultūros centro (Kultūros centro) organizuotame festivalyje ir už leidimą prekybą festivalyje vykdyti išskirtinėmis sąlygomis, t. y. ribojant galimybę festivalyje prekiauti kitiems asmenims.

D. Bardauskas nuteistas už tai, kad 2019 m. vasario–liepos mėn. susitarė, jog J. V. sutartyje įrašys mažesnę nei tikroji atlikėjų pasirodymo kainą, o J. Janušonienė pasirašys sutartį. J. Janušonienė nuteista už tai, kad sukurstyta D. Bardausko sutartį pasirašė ir taip savo parašu patvirtino neteisingus duomenis.

D. Bardauskas ir J. Janušonienė nuteisti už tai, kad 2019 m. vasario–liepos mėn., veikdami bendrininkų grupe savo ir Kultūros centro naudai, pareikalavo ir susitarė iš V. L. priimti ir priėmė piniginį kyšį pagal J. Janušonienės parengtą bei jos ir V. L. suklastotą sutartį, sudarytą tarp UAB „Roklava“ ir Kultūros centro. Joje J. Janušonienė ir V. L. parašais patvirtino neteisingus duomenis, kad parama teikiama siekiant remti festivalį, nors tikrovėje lėšos buvo numatytos sumokėti ne kaip parama, o kaip kyšis už pažadą paveikti savivaldybės administracijos valstybės tarnautojus ir darbuotojus bei Kultūros centro darbuotojus, kad šie, veikdami teisėtai ir neteisėtai, leistų UAB „Roklava“ organizuoti ir kontroliuoti prekybą Kultūros centro organizuotame 2019 m. liepos 6–7 d. festivalyje, suteikdami teisę V. L. spręsti – leisti ar neleisti kitiems asmenims vykdyti prekybą festivalyje, taip pat suteikdami teisę V. L. parinkti įmones, kurios festivalio metu teiks viešojo maitinimo paslaugas ir vykdys prekybą alkoholiniais gėrimais.

J. Janušonienė nuteista už tai, kad savo ir Kultūros centro naudai 2019 m. tiesiogiai iš V. L. ir netiesiogiai – per V. L. iš L. R. iš viso pareikalavo, susitarė ir priėmė piniginį kyšį už teisėtą J. Janušonienės veikimą vykdant įgaliojimus – už leidimą V. L. ir L. R. atstovaujamoms įmonėms vykdyti prekybą renginyje.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija iš dalies tenkino D. Bardausko gynėjo ir J. Janušonienės kasacinius skundus ir pažymėjo, kad apeliacinės instancijos teismas nesilaikė Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, keliamų įrodinėjimo procesui, nes nepagrindė visų būtinųjų kyšininkavimo ir prekybos poveikiu nusikalstamų veikų požymių.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimu nustatyta, kad apeliacinės instancijos teismas išvadą, jog abu nuteistieji priėmė turtinius kyšius sau ir Kultūros centrui ir taip gavo, be kita ko, neturtinio pobūdžio naudos, taip pat išvadą, kad jų veiksmai atitinka būtinuosius prekybos poveikiu požymius, padarė neišnagrinėjęs visų reikšmingų aplinkybių ir nepagrindęs jų objektyviais duomenimis.

Teisėjų kolegija panaikino Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2023 m. gegužės 11 d. nuosprendį ir perdavė bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo inf.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Tai , kad ta ponia jau kupiskio komunaliniuose dirba. Kaži kokį kaimyną turi kad taip gerai skyla viskas?

  • Eikit daržų sodint nekomentavę. Jūsų kadencijos, ir begalinės pažadų dalybos savivaldybėj užsibaigė ir esat nepageidaujami

  • Neįsivaizduokit, kad nekaltas. Duodasi po visas insrancijas, nes nesinori baudų mokėti.. Bus patikslintos formuluotės ir kad tik nebūtų didesnės bausmės.Paskaitykit paskutinę pastraipą.Bus aiškiau.

    • Ko pergyveni,tau nereikės mokėti..O jeigu reikės tai meras užsimokės iš savo piniginės o ne iš pavogtos iš žmogaus maximoje piniginės kaip kad nepagautas vagis pasielgė

  • Tai kad partija jau išdavė buvusį vadą, nuėjo su Raslanu. Jei grįš nepakaltintas, bus tiems išdavikams kaip prigožinui…

    • Raslanas tai ne pusgalviai nuo plūgo rankenų dar nenuėję gandrai,todėl nesilyginkite prie jo lygiuokitės prie vaitkaus

  • Nors skaniai pasijuokiau Paliulis kaltas ,kad meriukui jūsų baudžiamoji byla už pasiimtus pinigus nesąžiningu būdu visi kalti tik ne mes tiek įžūlių cinikų tarp meriuko gerbėjų nebeieškokit kaltu tylėkit užpakalius suspaudę ir nei cypt.

    • Kuo labiau užspaudžia užpakalį, tuo garsiau ir ploniau cypia.

  • Jei politikas priklauso rimtai partijai ir turi pinigų rimtam advokatui, jis negali būti kaltas 😀

    • Jis seniai nėra konservatorių partijos narys, nebent turit valstiečius galvoje, nes paskutinių rinkimų metu agitavo už jų partijos Kupiškio lyderę per FB ir kitomis priemonėmis.

  • Didieji „teisininkai“, kurie komentuoja nesupranta, kad tai nėra išteisinimas. Tai tik gražinimas tiksliau motyvuoti sprendimą.

  • Jolitos draugui pasiskaityki geriau ,kad neišteisino o per davė iš naujo nagrinėti apeliaciniam teismui nu taip ne sąžiningi ir ciniškai meluojantis visada pagarboje tikrai kad geras tas jūsų buvęs meriukas.

    • TAI JAU VIDURIUS PALEIDO DIDŽIAUSIAM ,NEPAGAUTAM KUPIŠKIO VAGIUI ĮDOMU KO DAR NEKOMENTUOJA PER RADIJĄ ? TURĖJOM NUOSTABŲ MERĄ ,LINKIME KAD JO DARBŠTUMU PASEKTŲ ESANTYS

      • Tau paliekam komentuoti per radiją kaip gi nepagautas kad teismas įrodė ko dar reikia ,bet šitos partijos atstovai visada teisus toks jau naratyvas rėks iš verstomis gerklėmis, bet va kitus juodint tai sugeba labai .ŠLYKŠTU

        • Nevartokit žodžių, kurių reikšmės nežinot. Naratyvas – sakytinis ar rašytinis tekstas, pasakojimas.

  • Ir pagaliau išteisino, Bardauskas geras žmogus, daug darė ir padarė dėl žmonių, o Janušonienė tai… Nafik dabar Rokiškio rajone Ilzenbergo dvare įsitrynus sėdi, slidi silkė savam rajone niekam nereikalinga. Jolita- augink savo levandas ir negadink Kupiškio kultūros daugiau!

  • Visur machinacijos ar viena valdžia ar kita. Idomu kam užkliuvo Vesčiuno kavinukė prie marių, kad žmogus turėjo nusikelti. Štai taip Kupišky „skatinamas“ smulkus verslas.

    • Čia suinteresuotos ,“didelės žuvys“…sedi Vilniuje.

  • Šventas Žmogus…. 😀

    • Vata,raminkis!

  • Išteisino Anykščių Tubį išteisins ir Bardauską kiek čia begali graužti sveikatą…..

    • Mane pastatykit prie stulpo ir sušaudykit. Na netikiu Gerb.mero Bardausko kaltumu . Na kažkas čia ne taip . Tikrai Jonušonienė prikišo nagelius su valstiečių partija

      • taigi paliulis su visa savo irštva rausėsi kaip kurmis tikėjosi būti meru ,deja kad ir kaip gandriniai kaleno visų namų duris nepavyko ir dabar jų inf
        luencerė pozuoja ir rodo savo grožį vos nekasdieną

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video