2024/07/26

 

RINKIMŲ NUOTAIKOS IR PROGNOZĖS KUPIŠKYJE

ELTOS nuotrauka

Šiandien kupiškėnai su visa Lietuva renka prezidentą ir balsuoja referendume dėl dvigubos pilietybės. Saulėta rinkimų diena irgi palanki rinkėjams nesėdėti namuose, o sukti balsadėžių link.

Pasižvalgėme po rinkimų apylinkes ir pasikalbėjome su atėjusiais balsuoti žmonėmis.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Mieste po dešimtos valandos ryto buvo jaučiamas šioks toks žmonių judėjimas. Kupiškio kultūros centre įsikūrusioje Kupos rinkimų apylinkėje taip pat buvo keli rinkėjai. Šios rinkimų apylinkės pirmininkė Vitalija Šabrinskienė sakė, kad pirmas žmogus balsuoti atėjo lygiai 7 val. tik atvėrus duris. Apie 10.30 val. čia jau buvo savo nuomonę rinkimuose pareiškę 139 rinkėjai.

Didesnio jų aktyvumo, pasak V. Šabrinskienės, tikimasi ne tik po šv. Mišių, bet ir vakare apie 18–19 val., kai žmonės ima grįžti namo iš savaitgalinių išvykų.

Šioje rinkimų apylinkėje balsavusi Vida Bučinskienė sakė, kad buvo apsisprendusi, kam atiduos savo balsą. Iš naujo prezidento tikisi gerų darbų, kad šalies padėtis būtų neblogesnė nei šiuo metu, kad būtų taika.

Kitas čia sutiktas rinkėjas Gediminas Klimanskas teigė, kad už ką balsuoti apsisprendė lengvai.

„Pastaruoju metu tiek Lietuvoje atsirado milijonierių. Įspūdis toks, kad Lietuva parduota. Vieni pinigus lengvai krauna, o kiti skursta vis labiau. Neturi būti tokios didelės socialinės nelygybės. Aš uždirbu pakankamai, bet graudu žiūrėti, kaip senučiukė pensininkė paskutinius pinigėlius skaičiuoja prie kasos ir negali įpirkti to, ko norėtų. Taigi Lietuvoje reikia daugiau teisingumo. Taip pat manau, kad per pirmą rinkimų turą prezidento dar neišrinksime“, – kalbėjo šis vyriškis.

Prie Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos, kur įsikūrusi Senamiesčio rinkimų apylinkė Nr., balsavęs Julius Glemža irgi sakė, kad žmonių pasirinkimas lemtų Lietuvai geresnę, bent neblogesnę kaip šiuo metu yra, ateitį. Dėl antro turo, pasak jo, sunku pasakyti, ar jis bus, ar ne.

Jaunosios kartos atstovai Aistė Grabauskaitė ir Augustas Šerkšnas, balsavę irgi šioje ir rinkimų apylinkėje, tvirtino, kad antras prezidento rinkimų turas bus, nes yra daug skirtingų nuomonių.

„Tikiuosi iš būsimo šalies vadovo daugiau tolerancijos, ypač kitokios pakraipos žmonių atžvilgiu. Tai jaunimui labai svarbu. Taip pat norėčiau, kad būtų iš esmės sprendžiamos švietimo problemos. Mokytojai turi gauti orų atlyginimą. Taip pat labiau reikia motyvuoti specialistus, kurie dirbs su specialiųjų poreikių vaikais, kurie bus integruoti į bendrojo lavinimo procesą“, – kalbėjo Aistė. Ji dar pasakė, kad labai svarbu, jog daug balsų negautų pretendentas, kurio pažiūros pasitarnauti gali Rusijai.

Augustas pridūrė, kad jam daugiau reikėjo pasukti galvą, kam atiduoti savo balsą. Padėjo šiek tiek apsispręsti ir debatai. Jam svarbu, kad toliau būtų glaudžiai bendradarbiaujama su NATO šalimis ir būtų sutarta dėl didesnio šalies gynybos finansavimo.

Paketurių rinkimų apylinkėje, įsikūrusioje Kupiškio jaunimo centre po 11 val., buvo ramu.  Šios rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Lina Rožėnienė sakė, kad pirmi rinkėjau pasirodė tuoj po 7 val.  Šiuo metu, 11. 11 val. čia balsavo 44 rinkėjai arba 8,62 proc. Nemažai žmonių yra balsavusių iš anksto arba namuose.

Prie Paketurių rinkimų apylinkės užkalbinti Petras ir Stasė Jakšiai iš Svidenių sakė, kad apsisprendę jie seniai ir labai lengvai, kam atiduoti savo balsą.

„Norime tęstinumo“, – tvirtino abu sutuoktiniai. Jie pridūrė, kad antras rinkimų turas bus. Daug kandidatų, daug įvairių nuomonių. Balsai išsisklaidys, neužteks vienam kandidatui daugumos jų surinkti.

Zita ir Gendrutis Baltrūnai irgi iš Svidenių atvykę balsuoti taip pat turėjo savo tvirtą nuomonę, ką rinks. Pasak jų, viskas šiuo metu Lietuvoje iš esmės yra gerai. Ukraina tai tikrai vargsta ir išgyvena tikras baisybes. Svarbu, kad ateitų visur stabilumas ir būtų taika.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video