2024/05/02

 

CŽA PERSPĖJA, KAD BE NAUJOS PAGALBOS UKRAINA KARĄ GALI PRALAIMĖTI DAR ŠIEMET

EPA-ELTA nuotrauka

Centrinės žvalgybos agentūros vadovas ketvirtadienį perspėjo, kad Ukraina karą su Rusija gali pralaimėti iki šių metų pabaigos, nebent Jungtinės Valstijos suteiktų jai daugiau karinės pagalbos.

Šis niūrus Billo Burnso perspėjimas pasigirdo tuo metu, kai JAV Atstovų Rūmuose šeštadienį planuojama balsuoti dėl 61 mlrd. JAV dolerių pagalbos Ukrainai paketo, kurį jau ne vieną mėnesį blokuoja prezidento rinkimuose kandidatuojančiam Donaldui Trumpui ištikimi respublikonai įstatymų leidėjai.

Prezidento Joe Bideno administracija, ragindama Ukrainai nusiųsti daugiau amunicijos ir kitokios pagalbos perspėjo, kad ši provakarietiška JAV sąjungininkė, negavusi papildomos pagalbos iš Amerikos, gali prarasti dalį savo teritorijos rusų okupantams.

Tačiau ketvirtadienį kalbėdamas George‘o W. Busho centre B. Burnsas pasakė, kad dabar ant kortos pastatyta gerokai daugiau.

„Gavę praktinį ir psichologinį paskatinimą, kurį jiems suteiktų karinė pagalba, manau, kad ukrainiečiai visiškai sugebėtų atsilaikyti iki 2024 m. pabaigos“, – kalbėjo B. Burnsas.

„Nesuteikus papildomos pagalbos, vaizdas taptų gerokai baisesnis“, – pridūrė jis.

„Egzistuoja labai tikra rizika, kad iki 2024 m. pabaigos ukrainiečiai gali pralaimėti kovą mūšio lauke arba bent jau suteikti V. Putinui galimybių diktuoti politinio susitarimo sąlygas“, – pasakė jis.

B. Burnsas nepaaiškino, ką turi omenyje, kalbėdamas apie tai, kad karas gali būti „pralaimėtas“.

Jis taip pat mėgino iliustruoti, kaip smarkiai Ukrainos pajėgoms trūksta amunicijos.

B. Burnso teigimu, dvi brigados – mažiausiai 2 000 karių – „vienai dienai turi 15 artilerijos sviedinių“ ir „iš viso 42 minosvaidžių sviedinius“.

Atstovų Rūmuose šeštadienį vyksiantis balsavimas – vienas iš keleto, kurių metu bus sprendžiamas atskirų pagalbos Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui paketų likimas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat yra perspėjęs, kad, negavusi daugiau karinės pagalbos, jo šalis karą pralaimės.

Jūras Barauskas (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video