2024/04/29

 

APLINKĄ TVARKANTYS GLOBOTINIAI IR JŲ ATEITIS

Kupiškio socialinės globos namų gyventojai praėjusį pirmadienį švarino pakelę palei pėsčiųjų taką ir plentą į Uteną. Autorės nuotrauka

Pirmadienį, balandžio 8 dieną, einant ar važiuojant Šepetos link buvo galima matyti grupę ryškiomis liemenėmis apsirengusių žmonių, kurie pakelėje rinko šiukšles. Tai buvo Kupiškio socialinės globos namų, įsikūrusių Šnipeliškio kaime, gyventojai.

Kažkas net pakomentavo, kad negalią turintys žmonės gali būti geras pavyzdys pašalpas gaunantiems ir nenorintiems dirbti tautiečiams.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tai buvo dingstis pakalbinti Kupiškio socialinės globos namų direktorių Rolandą Paltiną.

Jis papasakojo, kad jų įstaigos globotiniai pratinami integruotis į darbo rinką, visuomenę ir bendruomenę. Jie ne tik dalyvauja aplinkos tvarkymo talkose, bet ir rudenį renka obuolius įstaigos sode, grėbia lapus, sodina medelius. Čia visą juostą eglučių yra pasodinę. Yra renkančių butelius. Tai irgi užsiėmimas. Svarbiausia, kad žmogus tai noriai daro. Taigi vyksta jų socializacijos procesas. Įstaigoje veikia užimtumo grupė, kur globotiniai gali užsiimti menine saviraiška.

Antai neseniai jie koncertavo Kupiškio parapijos namuose. Organizuojamos globotiniams ir visokios išvykos, pvz., į Šimonių girią. Vežami ir nevaikštantys globotiniai.

„Lietuvoje seniai vyksta institucinių globos įstaigų pertvarka. Baigiami pertvarkyti vaikų globos namai. Nuo 2030 metų Lietuvoje turi nebelikti tokių valdiškų žmonių su proto ir psichikos negalia namų.

Nuo šių metų sausio 1 dienos nebegalima į panašias valstybines įstaigas priimti žmonių su proto ir psichikos negalia ilgalaikei globai, o nuo 2030 metų jie visai nebebus priimami.

Norima kuo daugiau žmonių su negalia integruoti į darbo rinką. Vis dėlto, manau, kad ne visi darbdaviai bus tam pasirengę. Be to, iš darbo praktikos žinau, kad be priežiūros nelabai gali su tokia negalia žmonės darbuotis. Gal tik vienas kitas.“

Plačiau skaitykite balandžio 12 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Būtinai visus integruot – Kupiškis šitoks nenudirbtų darbų klondaikas !!!

  • Įdomi ‘integracijos’ forma.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video