2024/04/29

 

SKRAJOJANTYS RUSŲ KUNIGAI MELDŽIA, KAD POTVYNIAI LIAUTŲSI

Potvynių siaubiamoje Rusijoje upių vanduo toliau kyla. EPA-ELTA nuotrauka

Rusų sentikių kunigai sovietmečiu pagamintu lėktuvu pakilo virš vienos iš patvinusių upių, su savimi nešdamiesi ikoną ir melsdamiesi, kad ligi šiol neregėto dydžio potvyniai pagaliau atslūgtų.

Rusijos pietuose ir vakaruose – Urale ir Sibire, taip pat Kazachstane iš krantų išsiliejusių upių vanduo apsėmė miestus ir miestelius, evakuotis buvo priversti tūkstančiai gyventojų.

Kunigai Kurgano regione sulipo į nedidelį lėktuvą „AN-2“, su savimi nešdamiesi Dievo motinos ikoną, kad, jų pačių žodžiais tariant, surengtų „procesiją ore“, melsdami, jog vanduo galingoje Tobolo upėje nebekiltų.

Šis jų skrydis įvyko belaukiant, kada potvyniai šiame regione pasieks savo piką – prognozuojama, kad tai turėtų įvykti antroje balandžio pusėje.

Lėktuvėliui skrendant virš ištisas pievas užliejusios upės, kunigai skaitė maldas.

Kurgano stačiatikių bažnyčios eparchija pranešė, kad dvasininkai dalyvavo avarinių tarnybų surengtame stebėjimo skrydyje.

„Skrydžio metu dvasininkai skaitė maldą Dievo motinai ir meldėsi, kad stichinę nelaimę pavyktų įveikti“, – teigiama ketvirtadienį vakare paskelbtame jos pranešime.

Vietos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Danilas pasakė, kad tikintieji jo prašė apskristi potvynio zoną, kalbant maldas.

„Rusijos žemėse egzistuoja tradicija melstis už žmones, surengiant pėsčiųjų arba važiuotųjų procesijas“, – bažnyčios pranešime cituojami jo žodžiai.

Šventiko teigimu, ikonos nuo seno gelbėdavo Rusiją sunkiais laikais ir dabar padės jai įveikti didžiausius potvynius, kokie yra kilę per ne vieną dešimtį metų.

Jis nurodė šalia Tobolo upės esančioms bažnyčioms melstis, kad vanduo nuslūgtų.

Vandens lygiui kylant, Rusija evakavo tūkstančius žmonių, tačiau pranešė, kad potvynio apsemtų gyvenamųjų namų yra dar daugiau.

Kazachstanas pranešė evakavęs daugiau nei 96 000 gyventojų.

Jūras Barauskas (AFP)

EPA-ELTA nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video