2024/04/29

 

KAD SODYBA NETAPTŲ NUOSTOLIU. 7 SVARBIAUSI KLAUSIMAI, KURIUOS TURITE APSVARSTYTI PRIEŠ ĮSIGYDAMI

Vos prasidėjus pavasariui ir matant vis daugiau saulės – kyla noras daugiau laiko praleisti lauke, planuoti atostogas, o neretam ir įsigyti sodybą ar sodą, kad galėtų nevaržomai mėgautis gamta. Idėja yra, finansai leidžia, tačiau čia iškyla vienas pagrindinis klausimas: kaip išsirinkti?

Pastaraisiais, ypač popandeminiais metais, žmonėms pradėjus derinti darbą nuotoliu, sodybos buvo tiesiog išgraibstytos, tad puikius variantus atrasti vis sunkiau. Kaip ir ką atkreipti dėmesį renkantis, kad nepadarytumėt klaidų?

Vietovė ir aplinka

Rinkdamiesi sodybą pirmiausia įvertinkite vietovę. Kaip toli tai nuo jūsų pagrindinės gyvenamosios vietos? Ar atstumas neapsunkins važiuojant ten ilsėtis tik dienai ar dviems? Faktas, kad lengvai pasiekiamą sodybą lankysite dažniau.

Išsirinkę vietą įvertinkite ir išnagrinėkite aplinką. Pasidomėkite plėtros planais, kad išvengtumėte netikėtų pasikeitimų.

Pasitikrinkite koks prekybos centrų, ligoninių ir kitų būtinų paslaugų pasiekiamumas.

Pastato būklė ir paruošimas naudojimui

Susidursite net su keliais skirtingais variantais: sodybos su namu, sodybos su namų valda, kur galima statyba, arba žemė patrauklioje vietoje, kur leidimais reikės pasirūpinti patiems.

Jei perkate sodybą su pastatais labai gerai įvertinkite pastato būklę, ypatingai stogą, langus, duris ir elektros bei vandentiekio sistemą. Tai yra pagrindiniai poreikiai, be kurių negalėsite ten pilnavertiškai įsikurti.

Jei nėra elektros instaliacijos – įrengimas gali būti komplikuotas, tuomet teks kreiptis į ESO ir jiems įvertinus vietovę priimti reikiamus sprendimus.

Jei sodyboje nėra centralizuoto vandens tiekimo ar kanalizacijos, išeitys gerokai paprastesnės nei su elektros instaliacijos įrengimu.

Kasyba.com ekspertai dalinasi, kad tais atvejais, kai nėra galimybės prisijungti prie centralizuotos vandens tiekimo ir nuotekų sistemos, turite kelis variantus:

Atrodytų, kad tai yra labai baziniai darbai, reikalingi tiesiog paprastai buičiai, tačiau pirkdami sodybą apskaičiuokite numatomas išlaidas remontui, atnaujinimui ar įrengimui, kad vėliau nereikėtų nemaloniai nustebti.

Žemės plotas ir jo panaudojimo galimybės

Rinkdamiesi sodybą įvertinkite kiek ir kokios žemės paskirties jums gali prireikti. Ar jums pakanka žemės ploto aplink namus su namų valda, o gal atsižvelgiant į jūsų poreikius prireiks daugiau ploto sodininkystei, gyvūnų laikymui ir kt.?

Žemės plotą ir sklypą specifiškai įvertinti reikės ir tuo atveju, jei prireiks įrengti “patogumus”. Nuotekų valymo įrenginiai reikalauja grunto ir aplink esančios gamtos, bei vietovės įvertinimo. Tai pat ir šulinių kasimas, ar gręžinio įrengimas pareikalaus specifinės vietos sklype.

Ar žinojote, kad priklausomai nuo formalios žemės paskirties priklauso ir jos panaudojimo galimybės? Atidžiai patikrinkite vietovės teisines nuostatas ir reikalavimus dėl žemės paskirties. Įsitikinkite, kad galėsite naudoti sodybą kaip norite jūs.

Privažiavimas ir kelio būklė

Svarbu pasidomėti ir įvertinti kelių būklę visais metų laikais. Jei turite asmeninį transportą, pasiekiamumas visur bus paprastesnis, tačiau nutinka įvairiausių aplinkybių, tad svarbu žinoti ir viešojo transporto galimybes.

Kelių būklės vertinimas svarbus ir nelaimės atvejais – kaip ir kiek greitai jus galės pasiekti pagalba jei ištiktų kokia nors nelaimė?

Aplinka ir gamtos sąlygos

Štai tik dabar prieiname prie punkto apie gamtą. Juk dėl gamtos ir gryno oro ir dairomės sodybos, tiesa? Prieš įsigyjant savo, verta daugiau sužinoti apie aplinkosaugos reikalavimus, galimus apribojimus ar potencialius problemų šaltinius. Tai galioja tiek miškams, tiek vandens telkiniams.

Teisiniai ir finansiniai aspektai

Atidžiai susipažinkite su visais nuosavybės dokumentai ir įsitikinkite, kad  visus pirkimo, kad nėra nesklandumų ar neaiškumų. Tai pakankamai kebli vieta, tad dažniausiai rekomenduojama pasitarti su brokeriais ir leisti jiems įvertinti.

Kaip jau aptarėme anksčiau svarbu įvertinti ne tik sodybos pirkimo kainą, bet ir papildomas išlaidas, tokias kaip mokesčiai, bei renovacijos ar parengimo naudojimui kaštai.

Kultūrinis ir socialinis kontekstas

Kiekvienas, nusprendęs įsigyti sodybą turi skirtingus lūkesčius ir poreikius kaip norės ten leisti laiką ir ilsėtis. Tad svarbu įvertinti ir vietos bendruomenės dinamiką. Jei sodyba yra arčiau bendruomenės, vietiniai įvykiai ir renginiai gali turėti įtaką ir jūsų laikui, leidžiamam sodyboje.

Taigi, kokie būtų pagrindiniai patarimai, renkantis sodybą?

Susipažinkite su kaimynais, ar vietovės gyventojais. Jei tik įmanoma įmanoma, pasikalbėkite, pabendraukite atvirai, kad sužinotumėte daugiau apie aplinką.

Įvertinkite ar norima sodyba turi jums reikiamus patogumus, ar ant jūsų pečių užguls elektros instaliacija, nuotekų valymo įrenginiai ar šulinio kasimas. Tai rūpesčiai pareikalausiantys tiek finansinių, tiek laiko ir planavimo resursų.

Sodybos ar kaimo namo pirkimas yra didelis įsipareigojimas, todėl svarbu atidžiai pasverti visus šiuos faktorius ir pasirinkti tai, kas geriausiai atitinka jūsų poreikius ir lūkesčius.

Kasyba.com inf. ir nuotraukos

Užs. Nr. 405

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video