2024/04/29

 

Į LIETUVĄ ATVYKO PIRMIEJI VOKIETIJOS BRIGADOS KARIAI

Balandžio 8 d. Vilniaus oro uoste pasitikti Vokietijos kariuomenės 45-osios brigados pirminio elemento kariai. Jį sudaro 21 karys,  į Lietuvą atvykęs iš 15 Vokietijos regionų, 16 skirtingų karinių vienetų.

Pirminiam Vokietijos brigados „Lietuva“ elementui vadovaus pulkininkas André Hastenrath, anksčiau tarnybą atlikęs ir Lietuvoje.

„Vokietijos įsipareigojimas dėl nuolatinio brigados buvimo Lietuvoje – tai istorinis sprendimas tiek Lietuvai, tiek Vokietijai. Esame dėkingi Vokietijai už šį sprendimą. Galiu patikinti, kad tinkamų sąlygų tiek dėl karinės infrastruktūros, tiek dėl civilinių paslaugų sukūrimas yra mūsų Vyriausybės prioritetas ir mano, kaip krašto apsaugos ministro, pagrindinis siekis.

Noriu pabrėžti, kad  su pirmųjų brigados karių atvykimu atverčiame ne tik naują Lietuvos  ir Vokietijos bendradarbiavimo, bet ir dar gilesnės Lietuvos ir Vokietijos partnerystės puslapį, “ –  pasitikdamas karius sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Šiandien, nepraėjus nei keturiems mėnesiams po Lietuvos ir Vokietijos pasirašyto brigados dislokavimo plano į mūsų valstybę atvyko Keturiasdešimt penktosios mechanizuotos brigados „Lietuva“ štabo pirminė valdymo grupė.

Mums tai reiškia dar efektyvesnį priešo atgrasymą ir dar didesnį saugumą, ir yra išskirtinės lyderystės bei įsipareigojimo pavyzdys, kuomet realiai matome, jog NATO kolektyvinė gynyba ir vienybė veikia“, –  sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys.   

Pirminis brigados elementas įsikurs Vilniuje ir bus atsakingas už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą. Planuojama, kad iki metų pabaigos pirmasis štabo elementas išaugs iki 150 karių, kurių funkcijos apims tolesnius Vokietijos karių perkėlimo tarnauti į Lietuvą organizavimo darbus.

„Šiandien Vokietija atsiuntė pirmąjį matomą Vokietijos brigados perkėlimo į Lietuvą ženklą –  45-ąją šarvuotąją brigadą.  Šis  perkėlimas yra bendras  Vokietijos kariuomenės siekis ir jau šiandien Lietuvoje žengiame pirmuosius žingsnius.

Kaip Šaltojo karo metais sąjungininkai saugojo taiką ir laisvę Vokietijos teritorijoje, taip šiandien mūsų užduotis yra atgrasyti nuo puolimo už Vokietijos ribų ir prireikus apginti kiekvieną Aljanso teritorijos centimetrą“, –  Vilniaus oro uoste sakė karius į Lietuvą atlydėjęs Vokietijos sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Alfons Mais.  

Pirmieji į Lietuvą atvykę Vokietijos kariai įsikurs Vilniuje ir bus atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą. Iki metų pabaigos išaugęs pirmas štabo elementas taps atsakingu ir už pagalbą perkeliant Vokietijos karius tarnauti į Lietuvą.

Į Lietuvą Vokietijos kariuomenės brigada bus perkeliama etapais – šiemet Lietuva priima pirmuosius karius, o 2025-2026 m. vyks pagrindinis brigados vienetų perkėlimas.

2027-aisiais Vokietijos brigada Lietuvoje turės pasiekti pilną operacinį pajėgumą. Numatoma, kad iš viso nuolatiniam buvimui į Lietuvą bus perkelta apie 4800  Vokietijos karių ir 200 civilių.

Iškilus karinei infrastruktūrai Rūdninkų poligone, pagrindine Vokietijos brigados dislokavimo vieta taps karinė teritorija Šalčininkų rajone. Rūdninkų poligonas tarnybos vieta taps didžiajai  daliai Vokietijos kariuomenės  brigados karių, kiti tarnaus Rukloje. Vokietijos kariai su šeimomis gyvens Vilniuje ir Kaune.

Lietuvoje etapais dislokuojamą sunkiąją brigadą sudarys trys manevriniai batalionai su visais reikalingais įgalintojais, įskaitant kovinės paramos ir aprūpinimo vienetus.

Brigada bus sudaryta iš jau egzistuojančių ir naujai formuojamų vienetų. Į Lietuvą bus perkeltas 203-iasis tankų batalionas iš Šiaurės Reino-Vestfalijos ir 122-asis šarvuotasis pėstininkų batalionas iš Bavarijos.

Šiuo metu Lietuvoje esanti NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė bus performuota į daugianacionalinį batalioną ir taps sudėtine brigados „Lietuva“ dalimi.

Vokietijos karių buvimas Lietuvoje stiprins priešo atgrasymą, reikšmingai padidins Lietuvos gynybinį potencialą, o prireikus, sudarys sąlygas priešakinei Lietuvos gynybai. Taip pat, Vokietijos brigada Lietuvoje yra svarus NATO kolektyvinės gynybos dėmuo.

Krašto apsaugos ministerijos inf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video