2024/04/29

 

LUKAS KAVALIAUSKAS APIE DUOKLĘ GIMTINEI IR ISTORIJOS VILIOTINĮ

Istorikas Lukas Kavaliauskas Lietuvos centriniame valstybės archyve rado apie 500 nuotraukų iš Kupiškio krašto ir surengė pirmą parodą „Kupiškėnų portretai Juozo Karazijos fotografijose. 1930“. Autorės nuotrauka

Su studentu kupiškėnu Luku Kavaliausku susipažinome per fotografijų parodos „Kupiškėnų portretai Juozo Karazijos fotografijose. 1930“ pristatymo renginį kovo 11 dieną Kupiškio kultūros centre. Jis buvo šios parodos iniciatorius.

Po renginio su Luku pasikalbėjome apie studijas, darbą, laisvalaikio užsiėmimus ir gimtąjį Kupiškį.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kaip atrado save ir istoriją

„Esu iš Kupiškio. Čia gimęs, užaugęs, baigęs mokyklą. Save pradėjau atrasti atėjęs į Kupiškio kultūros centre veikusią jaunimo dramos studiją. Su jos vadove režisiere Vilija Morkūnaite daug vaidinome, kūrėme įvairius etiudus. Vilija mus vežiodavo į visokius spektaklius.

Čia pradėjau jausti kultūrinį gyvenimą. Šio dramos kolektyvo nariu buvau ketverius metus“, – pasakojo Lukas apie savo sąsajas su kultūrine veikla.
Be to, Lukas yra buvęs gimnazijos roko grupės būgnininkas.

Kaip susidomėjo istorija? Į šį klausimą pašnekovas atsakė ilgai negalvodamas. Didelį įspūdį jam paliko istorijos mokytojos Ingos Sakalauskienės pamokos. Buvo susižavėjęs mokytojos gebėjimu įdomiai ir įtaigiai jas vesti. Pagalvodavo, kad norėtų dirbti tokį darbą.

„Man patinka užsiimti su vaikais. Šiandien dirbu Lietuvos centriniame valstybės archyve ir esu iš savo veiklos srities jiems parengęs ne vieną edukacinį užsiėmimą. Kai rinkausi istorijos studijas, iki galo nebuvau įsitikinęs, kad noriu tą dalyką studijuoti. Maniau, kad tai bus kaip įrankis tapti mokytoju ar dirbti panašų darbą.

Dabar mano nuostatos pasikeitė. Susidomėjau istorija ir tęsiu šio dalyko studijas magistrantūroje. Jaučiu, kad pasirinkau tai, ką ir turėjau pasirinkti. Esu savo vietoje. Tuo labai džiaugiuosi.

Mano bakalauro studijos eina į pabaigą. Praktiką atlikau Lietuvos centriniame valstybės archyve ir čia pasilikau dirbti. Esu vyriausiasis archyvaras. Taip vadinasi visi ten dirbantys specialistai. Esu atsakingas už socialinius tinklus, t. y. už feisbuke, instagrame rengiamas virtualias parodas. Taip pat rengiu ir stacionarias parodas. Man to neužtenka. Atsiradus laisvesnei minutei susigalvoju ir kitokių užsiėmimų“, – teigė Lukas.

Pasak jo, vienas pavyzdys galėtų būti Juozo Karazijos fotografijų paieška. Archyvo duomenų bazėje radęs daug šio fotografo darytų kupiškėnų portretų, sumanė, kad juos reikėtų ir kitiems parodyti.

Taip pat yra įsijautęs į tarpukario Lietuvos išradimų istoriją. Jam tai įdomi tema.

„Dabar rengiu parodą „Tarpukario lietuvių išradimai“. Tiek daug visokių įdomių dalykų yra sugalvoję lietuviai. Pavyzdžiui, į riedučius panašias vasarines čiūžes, kuriomis galima pasiekti 120 kilometrų per valandą greitį. Deja, archyve yra tik skelbimas, kad padarytas toks išradimas. Jo brėžinių nepavyko rasti.

Plačiau skaitykite kovo 29 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Detektyvinio stalo žaidimo kūrėjų grupė.
Nuotrauka iš asmeninio Luko Kavaliausko albumo
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video