2024/04/29

 

ŽVILGSNIS Į VELYKINĮ STALĄ PER SPALVŲ PALETĘ

Velykinio stalo dekoro elementai yra ir spalvingai, originaliai patiekti šventiniai patiekalai.

Artėja šv. Velykos – Kristaus Prisikėlimo, dvasinio ir gamtos atbudimo po sąstingio, po žiemos šventė. Marginsime kiaušinius. Jie karaliauja ant šventinio valgių stalo ir simbolizuoja kosmosą, gyvybę, vaisingumą. Ko gero, per Velykas daugiau patiekalų galėtų ir nebūti.

Margučiai visuomet sukurs šventinę atmosferą, suvienys juos marginančius ir norinčius pasirungti, kieno kiaušinis tvirtesnis.

Vis dėlto velykinį stalą kiekvienas galime paįvairinti ir dekoruoti kūrybingai. Apie tai pasikalbėjome su Indra Balčiūniene-Gintaute, Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos padavėjų ir barmenų profesijos mokytoja.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pirmiausia Indra patarė pasidomėti, ką simbolizuoja spalvos, kokios tinka Velykoms.

„Balta Velykų spalva reiškia ne tik grynumą, bet ir šviesą, džiaugsmą, šlovę, simbolizuoja Jėzaus Kristaus Prisikėlimą. Floristai namus papuošti šiuo laikotarpiu rekomenduoja gaivia baltų lelijų puokšte, o aš manau, kad labai tinka ir lietuviškos snieguolės, Žinoma, jos nuskintos neilgai išsilaiko, bet šventei užteks jų grožio.

Kita Velykų dienos spalva būtų auksinė, tai pergalės, turto ir lobio simbolis. Be to, ši Velykų spalva taip pat reiškia Dievo šlovę ir Jo triumfą Prisikėlimo dieną. Auksinės spalvos atspalviai namams suteiks išskirtinių emocijų.

Tomos Šveikauskytės Velykų stalo serviravimo pavyzdys.

Purpurinė ar violetinė spalva laikoma gavėnios sezono spalva, primena krikščionims apie Kristaus aukas ir kančias, bet irgi tinka Velykoms. Ji visame pasaulyje siejama su karališkumu, simbolizuoja turtus ir galią“, – kalbėjo Indra.

Pasak jos, daugelis žmonių Velykų nesieja su raudona spalva. Bet ji Biblijoje simbolizuoja auką, kraują, ugnį ir kankinystę. Raudona spalva – tai Jėzaus kraujas, kuris apvalo žmogų nuo visų nuodėmių ir rodo ant kryžiaus išlietą Dievo meilę pasauliui.

Plačiau skaitykite kovo 29 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video