2024/04/27

 

MIESTO AIKŠTĖJE VYKS LIETUVOS IR NATO VĖLIAVŲ PAKĖLIMO CEREMONIJA

Jurgos Banionienės asociatyvi nuotrauka

Kovo 29 d., 12 val., Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus aikštėje – Lietuvos narystės NATO 20-mečiui paminėti skirta Lietuvos ir NATO vėliavų pakėlimo ceremonija. Renginio metu galėsite pasivaišinti kareiviška koše ir karšta arbata.

Kovo 29 dieną sukanka 20 metų, kai Lietuva tapo visateise NATO nare.

Seimas 2024-uosius paskelbė atmintinais NATO metais.

ELTA primena, kad Seimo nutarime pažymima, kad „ši euroatlantinė narystė yra pamatinis valstybės saugumo ir klestėjimo garantas, primenantis visuomenei apie fundamentalų lūžį geopolitikos ir saugumo srityse, Lietuvai tapus visaverte tarptautinių struktūrų, formuojančių šiuolaikinio pasaulio kontūrus ir atsakingų už jų stabilumą, dalimi“.

1994 m. sausio 4 d. Lietuvos Prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas nusiuntė NATO generaliniam sekretoriui Manfredui Verneriui laišką su Lietuvos pageidavimu tapti NATO nare. Laiške išdėstytas požiūris, pagrįstas visų parlamentinių partijų atstovų pasirašytu susitarimu dėl Lietuvos siekio tapti NATO nare. Tą pačią dieną A. M. Brazauskas paskelbė pareiškimą dėl Lietuvos narystės NATO.

2002 m. lapkričio 21 d. Prahoje septynios NATO kandidatės – Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija – pakviestos pradėti derybas su NATO dėl narystės.

2004 m. kovo 10 d. Lietuvos Respublikos Seimas ratifikavo Šiaurės Atlanto sutartį (Vašingtono sutartį).

2004 m. kovo 29 d. Ministras Pirmininkas A. M. Brazauskas, lankydamasis Vašingtone, kartu su Bulgarijos, Estijos, Latvijos, Rumunijos, Slovakijos ir Slovėnijos premjerais įteikė Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretoriui Kolinui Pauelui Vašingtono sutarties ratifikacinius raštus. Šią istorinę dieną Lietuva tapo visateise NATO nare.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video