2024/04/27

 

ŽAISLAI PER NOSTALGIJOS, PAŽINIMO IR ISTORIJOS PRIZMĘ

Apie senus žaislus papasakojo jų kolekcionierius Marius Januškevičius (dešinėje) ir Kupiškio viešosios bibliotekos darbuotojas Minijus Pučėta.

Vaikystės žaislai kiekvienam kelia sentimentų. Retai tuos žaislus išsaugome savo vaikams. Dažniausiai jie lieka tik mūsų prisiminimuose, senose nuotraukose. Pamatyti vaikystės žaislus galima nebent muziejuose ar pas jų kolekcionierius.

Tokia galimybė šiuo metu yra ir Kupiškio viešojoje bibliotekoje, čia veikia senų žaislų paroda „Tiltų į Šiandieną architektai“. Čia eksponuojami žaislai iš privačios kupiškėno Mariaus Januškevičiaus kolekcijos.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kolekcijos istorija

Gamybinio susivienijimo „Neringa“ logotipas.

Bibliotekoje išrikiuotos įvairios vaikiškos mašinytės, yra ir žaislinis telefonas su vaiko, tariamo nuotolinio pašnekovo, nuotrauka, savo pacientų tarsi laukia daktaras Aiskauda, o mašinyčių srautą pasiruošęs reguliuoti šviesoforas su mygtukais uždegamomis lemputėmis. Yra ir žaislinė virtuvėlė su įranga, ir prisukamas robotukas, ir dar daugybė visokiausių smulkmenų, kurios buvo svarbios žaidžiantiems vaikams.

Marius žaislų kolekcionavimu susidomėjo atsitiktinai.

„Panevėžio turguje pamačiau senos mašinytės nuolaužą ir nusipirkau. Vėliau draugas panaršė internete ir rado informacijos, kad tokių mašinyčių galima nusipirkti, ypač viename ukrainietiškame interneto tinklalapyje. Susidomėjau, ten pateiktą informaciją atidžiai perskaičiau ir išsinagrinėjau. Pamačiau visus savo vaikystės laikų žaislus. Netrukus pradėjau iš Ukrainos juos atsisiųsti.

Čia eksponuojama tik dalis tų žaislų. Kiek jų iš viso turiu, tiksliai neskaičiavau. Žinau tik, kad šiai kolekcijai išleidau nemenką pinigų sumą. Kolekcionuoti žaislus paskatino vaikystės nostalgija. Iš Ukrainos siunčiausi išskirtinai Lietuvoje, tuometiniame „Neringos“ gamybiniame susivienijame, pagamintus žaislus“, – pasakojo žaislų kolekcijos savininkas.

Jis dar nežino, ką darys su savo žaislų kolekcija. Namuose nebeturi vietos jai plėsti. Gal kolekcija liks tokia kaip šiuo metu, arba ją parduos. Lietuvoje yra keletas žaislų kolekcionierių.

Į pokalbį įsijungęs šios ekspozicijos iniciatorius, bibliotekos darbuotojas Minijus Pučėta, Mariaus klausė, ar nekilo minčių šią kolekciją užregistruoti kaip „Neringos“ susivienijimo gamybos kolekciją.

Plačiau skaitykite kovo 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

„Neringos“ gaminta žaislinė virtuvėlė ir lėlė-berniukas, kuri dabartiniams vaikams labai baisi.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video