2024/04/27

 

ATSAKOMYBĘ UŽ GINKLUOTĄ UŽPUOLIMĄ RUSIJOJE PRISIĖMĖ „ISLAMO VALSTYBĖ“

EPA-ELTA nuotrauka

Grupuotė „Islamo valstybė“ (IV) prisiėmė atsakomybę už penktadienį Maskvos koncertų salėje įvykdytą mirtiną ginkluotą ataką, per kurią, Rusijos valdžios teigimu, žuvo mažiausiai 40 žmonių.

IV kovotojai „užpuolė didelį susibūrimą (…) Rusijos sostinės Maskvos pakraštyje“, sakoma grupuotės pareiškime „Telegram“ susirašinėjimo programėlėje.

IV pareiškime sakoma, kad užpuolikai „saugiai pasitraukė į savo bazes“. Tai pranešė su IV susijusi naujienų agentūra „Amaq“, remdamasi neįvardytais šaltiniais. Ji dažnai pirmoji paskelbia IV pareiškimus apie atsakomybę už teroro išpuolius Vakarų ir kitose šalyse.

Penktadienį ginkluoti asmenys pradėjo šaudyti koncertų salėje Maskvos priemiestyje, yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, pastatą apėmė didelis gaisras, pranešė Maskvos meras ir Rusijos naujienų agentūros.

Pasak įvykio vietoje buvusio naujienų agentūros „RIA Novosti“ žurnalisto, užpuolikai, apsirengę maskuojamaisiais drabužiais, pateko į pastatą, atidengė ugnį ir sviedė granatą arba padegamąją bombą.

Ugnis greitai išplito „Crocus City Hall“ centre, esančiame į šiaurę nuo Rusijos sostinės, ten esančioje salėje telpa keli tūkstančiai žmonių, buvo surengti keli geriausių tarptautinių atlikėjų koncertai.

„Nežinomi žmonės atidengė ugnį „Crocus City Hall“. Vyksta žmonių evakuacija“, – naujienų agentūrai TASS penktadienį sakė pagalbos tarnybos.

„RIA Novosti“ citavo savo žurnalistą, pranešusį, kad teatre šaudyta iš automatinių ginklų, yra aukų.

Maždaug 100 žmonių buvo evakuoti iš koncertų salės pusrūsio, pranešė pagalbos tarnybos. Jos mėgino pasiekti kitus žmones, besiglaudžiančius ant pastato stogo.

„Ugniagesiai iš pusrūsio evakavo apie 100 žmonių. Vyksta darbas siekiant išgelbėti žmones ant pastato stogo naudojant kėlimo įrangą„, – „Telegram“ kanale parašė Maskvos srities nepaprastųjų situacijų ministerija.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) pranešė, kad yra žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Po mirtinų šaudynių Rusija penktadienį pasmerkė kruviną teroro išpuolį koncertų salėje.

„Visa pasaulio bendruomenė turi pasmerkti šį niekingą nusikaltimą!“, – „Telegram“ kanale parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Baltieji rūmai pareiškė užuojautą „siaubingo“ šaudymo aukoms ir sakė mėginantys gauti daugiau informacijos.

„Mūsų mintys yra su šio siaubingo šaudymo išpuolio aukomis“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby. „Vaizdai yra tiesiog siaubingi, sunku į tai žiūrėti“, – pridūrė jis.

Rusijos televizijos kanalas parodė suklastotą vaizdo įrašą, kuriame esą Ukrainos pareigūnas patvirtina „Kyjivo režimo sąsajas su teroro aktu Maskvoje“

Rusijos televizijos kanalas NTV specialioje naujienų laidoje, skirtoje teroro aktui koncertų salėje „Crocus City Hall“ Maskvos šiaurės vakaruose, parodė suklastotą vaizdo įrašą, kuriame Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas tariamai patvirtina Ukrainos sąsajas su šiuo išpuoliu.

Kaip praneša portalas „Meduza“, laida buvo transliuojama apie 1 valandą nakties Maskvos laiku.

Vedėja vaizdo įrašą pristatė komentaru: „Kyjivo režimo prisidėjimą prie teroro akto Pamaskvyje viešai, per televiziją, patvirtino Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas“. Vaizdo įraše „Danilovas“ sako: „Linksma šiandien Maskvoje, labai linksma. Norėtųsi tikėti, kad tokių linksmybių jiems surengsime dažniau.“

Portalas pažymi, kad vaizdo įrašas yra suklastotas. Kovo 22-osios vakarą Ukrainos televizijos maratono eteryje dirbo kiti vedėjai, o O. Danilovas jame net nedalyvavo.

Apie galimas „Kyjivo režimo teroristų“ sąsajas su teroro aktu koncertų salėje „Crocus City Hall“ prabilo ir buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija šiuos kaltinimus Kyjivui pavadino „suplanuota Kremliaus provokacija, kuria siekiama kurstyti antiukrainietišką isteriją Rusijos visuomenėje“, ir pareiškė, kad „Rusijos režimas turi ilgą specialiųjų tarnybų kruvinų provokacijų istoriją“.

Rusijos pareigūnų duomenimis, per teroro aktą žuvo daugiau kaip 60 žmonių, šis skaičius gali dar labiau išaugti.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video