2024/04/27

 

NAKTINIAI TAIKIKLIAI MEDŽIOKLĖJE – DVI NUOMONĖS

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Seimas pakoregavo Medžioklės įstatymą ir įteisino naktinio matymo taikiklius. Juos medžiotojai galės naudoti nuo šių metų gegužės 1 dienos medžiodami šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Šios pataisos priešininkai teigia, kad dėl to gali padidėti brakonieriavimas, nes neįmanoma bus nustatyti, ar gyvūnas nušautas naudojant naktinio matymo prietaisą ar be to prietaiso.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Perversmo nebus

Ilgai vilkintas sprendimas dėl naktinio matymo taikiklių galimo naudojimo medžioklėje. Sulaukta pasipriešinimo iš kai kurių aplinkosaugininkų, gyvūnų teisių gynėjų.

Aistros tebeverda. Dar laukiama poįstatyminių aktų, kurie reglamentuotų naktinio matymo prietaisų naudojimą.

Medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Bronislovas Domža skeptiškai vertino kalbas apie galimą brakonieriavimą. Kupiškio rajone apie brakonieriavimo atvejus jis negirdėjo gal daugiau nei penkiolika metų. Lietuvoje brakonierius dažniau už aplinkosaugininkus nustato patys medžiotojai.

B. Domžos nuomone, šiais laikais technika tobulėja visose srityse. Ne išimtis ir medžioklė. Negi reikėtų grįžti prie pirmykštės medžioklės su ietimis.

Naktinio matymo prietaisas gali padėti nustatyti konkretaus žvėries būklę. Taiklus medžiotojo šūvis žvėrį gali apsaugoti nuo nereikalingų kančių tik sužeidus.

Plačiau skaitykite kovo 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Uždrausti naktinius taikiklius, šautuvus, bokštelius. Tikras medžiotojas mamutą turi sumedžioti ietimi ir strėlėmis su lanku.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video