2024/04/27

 

ALFREDAS BUMBLAUSKAS: „SAVO KRAŠTĄ REIKIA IŠMOKTI KAIP VADOVĖLĮ IR UGDYTI MEILĘ DABARČIAI“

Palėvenės bažnyčios istorijos žinovė Aldona Ramanauskienė ir prof. Alfredas Bumblauskas turėjo apie ką padiskutuoti. Autorės nuotrauka

„Kupiškio kraštas Žemaičių vyskupijos dalis“ – tokia tema su kupiškėnais, susirinkusiais į Kupiškio viešosios bibliotekos konferencijų salę, kovo 15 dieną kalbėjosi istorikas, televizijos laidų vedėjas prof. Alfredas Bumblauskas.

Prieš šį susitikimą jis apsilankė ir Palėvenėje, kur apžiūrėjo bažnyčią ir dominikonų vienuolyno pastatus.

Alfredas Bumblauskas susidomėjęs vaikštinėjo po restauruojamą Palėvenės vienuolyną.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žavėjosi baroku

Čia A. Bumblauską lydėjęs Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus sakė, kad susitikimas su visiems gerai žinomu istoriku ir pokalbis su juo apie Lietuvos valstybingumo raidą buvo planuotas per Kovo 11-osios, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos, renginius. Tada svečias negalėjo atvykti. Tad susitikimas su juo nukeltas į kovo 15 dieną.

Į Palėvenę A. Bumblauską navigatorius atvedė trumpiausiu keliu, teko kratytis žvyrkeliais. Profesorius šmaikštavo, kad iš naujo patyręs, ką reiškia atsidurti tikroje provincijoje.

Palėvenės šv. Domininko bažnyčioje jį sudomino faktas, kad čia krikštytas architektas Laurynas Stuoka-Gucevičius. Profesorių sužavėjo šios bažnyčios interjeras.

„Gali daug kas pavydėti jums. Kur tu provincijoje tokį baroką pamatysi“, – kalbėjo A. Bumblauskas, išvydęs auksu spindinčius altorius.

Išsamiau apie Palėvenės bažnyčią svečiui papasakojo Aldona Ramanauskienė. Anot jos, panašios yra Liškiavos ir Telšių bernardinų bažnyčios. Palėvenės bažnyčios didysis altorius beveik identiškas Tytuvėnų ir Telšių bernardinų bažnyčių altoriams, nes jų autorius tas pats skulptorius Jurgis Mažeika. Pirmiausia altorių jis sukūrė Palėvenės bažnyčiai, o vėliau važiavo darbuotis ir į kitas bažnyčias.

Plačiau skaitykite kovo 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Svečias Palėvenės vienuolyno skriptoriume rašė žąsies plunksna.
Alfredo Bumblausko paskaitos atėjo pasiklausyti gausus būrys kupiškėnų.
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video