2024/04/27

 

SUGRIEŽTINO PREKYBĄ FEJERVERKAIS: PAAUGLIAI „BAMBIOŠKIŲ“ ĮSIGYTI NEGALĖS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Seimas priėmė Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis nuo šių metų liepos 1 d. sugriežtino prekybą fejerverkais, suteikė daugiau teisių savivaldybėms, kurios miestuose galės nustatyti zonas be fejerverkų.

Priimtais pakeitimais nutarta didinti amžiaus ribą siekiantiems įsigyti F2 kategorijos fejerverkų, vadinamųjų „bambioškių“ – juos galės įsigyti ne jaunesni kaip 18 metų jaunuoliai. Šiuo metu tokie fejerverkai parduodami asmenims nuo 16 metų.

Seimas taip pat uždraudė platinti F2 kategorijos fejerverkus nuo sausio 1 d. iki lapkričio 30 d., išskyrus atvejus, kai šiuos fejerverkus platins subjektai, turintys leidimą gaminti ar laikyti visų kategorijų civilines pirotechnikos priemones.

Pagal naujas nuostatas bus draudžiama platinti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus F1 kategorijos fejerverkus ir P1 kategorijos civilines pirotechnikos priemones) prekybos įmonėse įrengtose degalinėse ir arčiau kaip 30 metrų nuo jų.

Seimas sugriežtino ir šių priemonių elektroninę prekybą.

Civilinės pirotechnikos priemonės (išskyrus F1 kategorijos fejerverkus) galės būti platinamos elektroninėmis priemonėmis tik tuo atveju, jeigu įsigytas priemones pristatys šios veiklos licencijų turėtojai. Šiuo atveju civilines pirotechnikos priemones įsigyjančio asmens tapatybė (asmens amžiaus reikalavimas), pirotechniko pažymėjimas (kai įsigyjama F4 kategorijos fejerverkų ar T2, P2 kategorijų civilinių pirotechnikos priemonių), turės būti patikrinami prieš pristatant civilines pirotechnikos priemones arba ne vėliau kaip pristatymo metu.

Seimas nusprendė suteikti teisę savivaldybių taryboms priimti sprendimus dėl civilinių pirotechnikos priemonių ribojimų savo teritorijoje.

Pagal priimtas pataisas, savivaldybių tarybos turės nustatyti civilinių pirotechnikos priemonių naudojimo tvarką ir priimti sprendimus dėl vietų, kuriose yra draudžiama naudoti civilines pirotechnikos priemones, bei laiko, kuriuo draudžiama jas naudoti. Priimdamos sprendimus dėl šių ribojimų savivaldybių tarybos privalės atsižvelgti į gyventojų, kurių gyvenamojoje teritorijoje numatomi ribojimai, nuomonę, aplinkosaugos reikalavimus ir gyventojų saugumą.

Pasak įstatymo iniciatoriaus parlamentaro socialdemokrato Lino Jonausko, Seimas priėmė  kompromisines pataisas, kurios leis sumažinti garsinę ir oro taršą bei apsaugos pažeidžiamiausius – vaikus bei gyvūnus.

„Nors pradinis siekis buvo dar griežčiau reglamentuoti pačių taršiausių pirotechnikos priemonių gaminių naudojimą, tačiau kompromisinis variantas yra gera pradžia, kuri leis artėti prie fejerverkų ir jų skleidžiamos ne tik oro, bet ir garsinės taršos suvaldymo“, – teigia L. Jonauskas.

Jis pastebi, kad šiandien paaugliai, prisipirkę „bambioškių“, jas sprogdina po žmonių kojomis, gąsdina praeivius su gyvūnais.

„Nutinka ir tokių situacijų, kai „bambioškių“ sprogdinimai pasibaigia ir pačių sprogdintojų susižalojimais, pirotechnikos gaminiams sprogus tiesiog jų rankose. Todėl padidintas amžiaus cenzas įsigyti ir naudoti tokius pirotechnikos gaminius leis saugiau pasijusti ne tik praeivius, bet ir paauglių tėvus. Aštuoniolikmečiai jau yra brandesni, sąmoningesni ir labiau suvokia pirotechnikos gaminių žalą aplinkiniams”, – sako parlamentaras.

Seimo narė Ieva Pakarklylė teigiamai įvertino tai, kad savivaldybių tarybos pačios galės nusistatyti civilinių pirotechnikos priemonių naudojimo tvarką, numatyti vietas, kur jos negalėtų būti naudojamos.

„Kryptis griežtinti  civilinių pirotechnikos priemonių tai yra fejerverkų naudojimą yra teisinga. Manau, kad šiuolaikiniame tvariame mieste galima rasti kitų šventimų būdų, kurie nebūtų tokie teršiantys gamtos, kenkiantys laukinei gyvūnijai, gąsdinantys karo pabėgėlius. Yra daugybė puikių alternatyvų, pvz. dronai, lazerio šou. Džiaugiuosi, kad kai kurie miestai yra savarankiškai atsisakę šito nedraugiško gamtai ir žmonėms šventimo būdo“, – sakė Seimo narė I. Pakarklytė.

Tuo tarpu Seimo narys  Andrius Bagdonas kritiškai įvertino tai, kad Seimas nori nacionaliniu lygiu reglamentuoti pirotechnikos naudojimą savivaldybėse.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad jau dabar ne viena savivaldybė yra nusprendusi apskritai atsisakyti fejerverkų. Siūlau leisti savivaldybėms savarankiškai apsispręsti ir tikiuosi, kad tokiu keliu einant  mums nereikės tęsti draudimo politikos“, – sakė A. Bagdonas.

Seimo narys Andrius Vyšniauskas mano, kad kaip tik šiuo įstatymu savivaldybėms suteikta žymiai daugiau galių.

„Savivaldybės pačios nuspręs,  kur leisti, kur neleisti, jos galės nusistatyti tam tikras zonas“, – seimo posėdyje sakė A. Vyšniauskas.

Už Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisas balsavo 99 Seimo nariai, prieš – 4, susilaikė 6 parlamentarai. Jos įsigalios šių metų liepos 1 d.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video