2024/04/27

 

PER FOTOGRAFIJĄ APIE VALSTYBĖS RAIDĄ IR ŠALIES GAMTOS GROŽĮ

Vilniaus universitete istoriją studijuojantis kupiškėnas Lukas Kavaliauskas papasakojo, kaip sumanė surengti Juozo Karazijos fotografijų parodą.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse, kovo 10 dieną, Kupiškio kultūros centras kvietė į du renginius, susijusius su buvusiais kupiškėnais studentais.

Fojė pristatytos dvi parodos: „Gamtos portretai Jono Kalvelio fotografijose“ ir „Kupiškėnų portretai Juozo Karazijos fotografijose. 1930 m.“. Pastaroji paroda surengta istorijos studento Luko Kavaliausko iniciatyva.

Po šių parodų atidarymo vitražų salėje vyko taip pat studentės Agnės Repečkaitės koncertas „Džiazo standartai gyvai“.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Nori grąžinti skolą gimtinei

Fotografas Juozas Karazija (1906–1987) gimė Paberžių kaime. Per kelis dešimtmečius nufotografavo kelias kupiškėnų kartas, užfiksavo daug Kupiškio krašto istorinių ir kultūros įvykių. Nauja jo fotografijų paroda kviečia naujai pažvelgti į jas per madą, per tarpukario Lietuvos gyvenimą atspindinčias detales.

Per Juozo Karazijos fotografijų parodos pristatymą renginio vedėja Kupiškio kultūros centro režisierė Vilija Morkūnaitė pasidžiaugė, kad jai, kaip kultūros žmogui, kaip Kupiškyje seniai gyvenančiam žmogui, labai svarbu, kad čia su savo idėjomis, su talentais sugrįžta jauni studijuojantys kupiškėnai, neužmiršta savo krašto, jaučia su juo sąsajas. Nori jas skleisti, kadangi tai jiems svarbu.

„Susitikau su Luku Kupiškio centre. Jis papasakojo, kad dirba Valstybiniame archyve, kad rado Juozo Karazijos kupiškėniškų portretų fotografijų. Paklausė, ar kam nors reikia jas Kupiškyje pamatyti. Pasakiau, kad man reikia. Taip ir atsirado čia ši paroda“, – teigė V. Morkūnaitė.

L. Kavaliauskas studijuoja Vilniaus universitete istorijos bakalaurą. Kiekvienam studentui kažkur reikia atlikti praktiką. Taip atsidūrė Lietuvos valstybiniame archyve.

Plačiau skaitykite kovo 15 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Fotografo Jono Kalvelio nuotraukose savitai atspindėta Lietuvos gamta – miškai ir smėlynai.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video