2024/04/27

 

ĮSPĖJA NAUDOJANČIUS „TELEGRAM“: GYVENTOJUS BANDOMA ĮTRAUKTI Į NUSIKALSTAMĄ VEIKLĄ

Unsplash nuotrauka

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas įspėja, kad socialinį tinklą „Telegram“ naudojančius Lietuvos piliečius vis dažniau yra bandoma įtraukti į nusikaltimų schemas. Todėl gyventojus, kurie naudojasi šia internetine platforma, NKVC vadovas ragina išlikti budriais.

„Tai, kas prieš metus ir daugiau vyko Lenkijoje ar Estijoje, kuomet buvo žmonės įviliojami į pasiūlymus už tam tikrą atlygį atlikti tam tikrą veiksmą, kuris galbūt atrodytų ne kažkoks piktybinis: padaryti nuotrauką, užrašyti grafitį ant sienos ar dar kažkokius panašius dalykus atlikti (…), tai mes tokių dalykų esame pastebėję“, – LRT radijui teigė V. Vitkauskas.

Krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas. ELTA / Dainius Labutis

NKVC vadovas atkreipia dėmesį, kad ir pastarąją savaitę buvo fiksuota atvejų, kai Lietuvos piliečiai už atlygį buvo kviečiami ant pastatų sienų rašyti įvarius užrašus apie litvinus. Visgi V. Vitkauskas įspėja, kad „Telegram“ platformą naudojantys gyventojai gali būti įtraukti ir į rimtesnio pobūdžio nusikaltimus.

„Tokie dalykai gali atrodyti nekalti, bet reikia visuomenę įspėti, kad tai iš tikrųjų įtraukimas į tam tikras schemas ir nuo tokių dalykų prasideda gerokai didesni dalykai“, – akcentavo NKVC vadovas.

„Ir vakar dieną keletas grasinimų buvo apie padėtus sprogmenis prekybos centruose. Kol kas negalime pasakyti, ar tai buvo šios schemos sudėtinė dalis, bet labai tikėtina, kad toks mechanizmas gali suveikti ir tokiu būdu galima pabandyti, iš oponentų pusės žvelgiant, įtraukti tam tikrus žmones (…) į nusikalstamą veiklą“, – sakė jis.

Todėl V. Vitkauskas įspėja gyventojus, kurie naudojasi „Telegram“ platforma, išlikti budriais.

„Kviestume piliečius būti labai budriais. Ir jeigu jie pamatytų, kad yra bandoma juos įtraukti į vieną ar kitą veikimą, kad informuotų policiją arba Valstybės saugumo departamentą“, – paragino NKVC vadovas.

Pastaruoju metu Lietuvoje pasitaiko įvairių provokacijų išpuolių. Trečiadienį buvo pranešta apie sulaikytą Klaipėdoje Lietuvos vėliavas niokojusį asmenį, taip pat buvo sulaikytas oranžinius trikampius ant pastatų paišęs asmuo, sulaukta ir pranešimų apie viešosiose vietose padėtus sprogmenis.

Antradienio vakarą Vilniaus pakraštyje taip pat kol kas nenustatytas asmuo užpuolė ir sužalojo kalėjime mirusio Aleksejaus Navalno bendražygį 43 metų Leonidą Volkovą.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video