2024/04/27

 

RUSIJOS OPOZICIONIERIAUS UŽPUOLIMAS VERTINAMAS RIMTAI, SAKO MINISTRĖ

Vilniuje buvo užpultas Navalno bendražygis Volkovas. ELTOS nuotrauka

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad situaciją dėl Rusijos opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolimo vertina rimtai, bet kartu ir ramiai.

„Situacija vertinama rimtai, bet kartu ramiai, tarnybos dirba savo darbą, tikrinamos įvairios versijos, –  per spaudos konferenciją trečiadienį sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, tokios provokacijos tapo kasdienybe, jų gali padaugėti.

Ji mano kad tokių provokacijų gali padaugėti artėjant Rusijos prezidento pseudorinkimams, todėl, ragino ministrė, visuomenė būti budresnė.

„Tą mes turime suvokti, nors tikrai matau, kad mes tampame atsparūs įvairaus lygio provokacijoms, tikrai nebijome išpuolių ir nepasiduodame gąsdinimams, provokacijų tikslas kelti nepasitikėjimą, nerimą, mūsų visuomenėje, tikiu ir matau, kad mūsų visuomenė atspari ir raginu laikytis to paties“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, po šio incidento grėsmių lygis Lietuvoje nepadidėjo.„Kalbant apie apie grėsmių lygį šalyje, dėl šio konkretaus įvykio jis tikrai nepadidėjo, noriu patikinti, kad mūsų žmonės gali jaustis saugiai“, – sakė ministrė.

Tiriami įvairūs scenarijai

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad tiriami įvairūs L. Volkovo užpuolimo scenarijai.

„Versija yra ne viena. Viskas yra tikrinama, įrodymai renkami. (…) Kai visuomenei galėsime pasakyti daugiau, tikrai pasakysime“, – spaudos konferencijos metu nedetalizavo R. Požėla.

Policijos vadovas šiame kontekste mini ir kitus pastaruoju metu Lietuvoje įvykusius išpuolius. Visgi, pasak jo, toks atvejis, kaip  L. Volkovo užpuolimas, yra „vienetinis“ ir dėl jo vyksta bendradarbiavimas su žvalgybos institucijomis.

„Bendras saugumo lygis yra tikrai aukštas valstybėje. Pastarosiomis dienomis yra ir kitokių įvykių, kurie aitrina visuomenę. (…) Tačiau kasdienis bendras darbas su žvalgybos institucijomis, kurių yra ne viena, tikrai vyksta“, – pažymėjo jis.

Spręs, ar sustiprinti Rusijos opozicionierių apsaugą

Policijos generalinis komisaras vykusioje spaudos konferencijoje aiškiai neatsakė, ar po antradienio naktį įvykusio užpuolimo bus sustiprinta tiek L. Volkovo, tiek kitų Rusijos opozicionierių apsauga.

„Kol kas neatsakysiu. Žiūrėsime, ką parodys ikiteisminis tyrimas, žiūrėsime kokios bus minėtų asmenų pozicijos. Tik tada bus priimti kompleksiniai sprendimai“, – žurnalistams sakė R. Požėla. Visgi, užsiminė jis, policijos ir Lietuvoje gyvenančių Rusijos režimo kritikų bendravimo algoritmai gali būti peržiūrėti jau artimiausiu metu.

„Bendradarbiavimas tarp mūsų (policijos ir opozicionierių – ELTA) ir šiai dienai yra. Asmenys tikrai žino, ką turi daryti, kam skambinti ir kaip elgtis. Tačiau bendradarbiavimas yra dviejų šalių susitarimas, gera valia, savo noru daryti vienus ar kitus darbus. Kiek mums pavyko susitarti, tiek bendradarbiavimas ir vyksta. Po šio įvykio, matyt, jei versijos parodys, kad tai nėra buitinio pobūdžio nusikaltimas, tas bendradarbiavimas gali būti pakeistas“, – sakė R. Požėla.

Per spaudos konferenciją taip pat pranešta, kad ikiteisminį tyrimą dėl L. Volkovo užpuolimo perėmė tyrimą Lietuvos kriminalinės policijos biuras, atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai.

Agnė Bilotaitė, Renatas Požėla. ELTA / Žygimantas Gedvila

ELTA primena,  kad antradienio vakarą Vilniaus pakraštyje kol kas nenustatytas asmuo užpuolė ir sužalojo kalėjime mirusio Aleksejaus Navalno bendražygį 43 metų Leonidą Volkovą.

Rusijos opozicionierius buvo užpultas apie 22 val. Antakalnio seniūnijoje, Žuvėdrų gatvėje, kai atvyko į namo kiemą automobiliu.

Į pranešimą apie Vilniuje užpultą ir sužalotą Rusijos pilietį reagavo gausios policijos pajėgos, buvo iškviesti „Aro“ ir specialiosios paskirties pareigūnai. Sulaikyti įtariamųjų kol kas nepavyko, keliamos versijos, bus tiriamas nusikaltimas, pasak jo, viena iš versijų – užpuolimas gali būti susijęs su politine nukentėjusiojo veikla.

Po suteiktos medicinos pagalbos ligoninėje nukentėjusysis gydomas ambulatoriškai.

Rusijos opozicijos atstovas sako, kad specialiu plaktuku namo kieme žmogus jam smogė apie 15 kartų į koją ir sulaužė ranką. Įvykį jis pavadino „tipišku banditišku sveikinimu nuo Putino iš banditų Peterburgo“.

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

L. Volkovas yra neseniai kalėjime mirusio žymaus Kremliaus kritiko ir kovotojo su V. Putino režimo korupcija A. Navalno bendražygis.

L. Volkovas iš Rusijos pasitraukė kilus arešto grėsmei. Šiuo metu jis gyvena Lietuvoje.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video