2024/04/28

 

TIESIOGINĖSE TRANSLIACIJOSE – RETŲ LIETUVOS PAUKŠČIŲ GYVENIMAS

Nuotrauka iš Aplinkos ministerijos tinklalapio

Aplinkos apsaugos agentūra išdavė leidimus visą pavasarį ir vasarą tiesiogiai stebėti Lietuvoje retų paukščių gyvenimą per tiesiogines transliacijas.

Šias transliacijas paukščių stebėjimo entuziastai „Ornitostogos“ vykdo bendradarbiaudami su Lietuvos ornitologų draugija BirdLife Lithuania (LOD) ir Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejumi.

Visa surinkta medžiaga apie paukščių veisimosi biologiją ir ekologijos ypatumus bus panaudota moksliniais tikslais – rengiant leidinį „Lietuvos fauna. Paukščiai“ ir atskiras mokslines publikacijas apie šias rūšis.

Interneto svetainėje www.ornitostogos.lt  jau galima stebėti jūrinio erelio lizdą. Rengėjai planuoja transliacijas iš keturių skirtingų paukščių lizdų.

Ši jūrinių erelių pora Lietuvoje stebima jau nuo praėjusio amžiaus pabaigos, tačiau perinti aptikta tik 2005 metais. Šį lizdą ereliai sukrovė patys ir jame peri ne vienerius metus. Šiemet lizde pradėjo lankytis nuo vasario pradžios, pamažu jį tvarkė po žiemos, o kovo 4-ąją, sudėjo pirmąjį kiaušinį. Perėjimo laikotarpis užtruks apie 36–38 dienas, o ereliukai lizde išbus beveik pustrečio mėnesio iki pat vasaros antrosios pusės.

Aplinkos apsaugos agentūros ir  „Ornitostogos“ inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video