2024/04/27

 

BALA ANT BALOS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo
Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Kiek čia to mūsų Kupiškio. Nuo Kupiškio autobusų stoties pėstute Gedimino gatve iki Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios – geros 10 minučių kelio. Greitu ėjimu. Bet ne kiekvienas greitas ar važiuotas.

Antai nauja rajono valdžia vis garsiau užsimena apie senjorų seniai svajotą dalyką – nemokamą viešąjį transportą rajono ribose ir mieste. Didelį, elektrinį autobusą. Gal ir nelabai svarbu, koks, svarbu, kad važinėtų.

Kai kojos sveikos, juokas polikliniką ar ligoninę, vasarą – pagrindinę marių poilsiavietę pasiekti, bet senyvo amžiaus žmogui tai neįveikiama kliūtis. O ir iki autobusų stoties su pirkiniais iš didžiausio Kupiškio prekybos centro nukulniuoti jiems nepaprasta.

Kaimyniniuose Biržuose gyventojai nemokamai jau naudojasi viešuoju transportu. Nuo šių metų sausio 1 dienos Biržų autobusų parko keleiviai vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais visoje Biržų rajono savivaldybės teritorijoje vežami neprimokant nė cento. O mieste tokia lengvata biržiečiai naudojasi nuo 2022 metų liepos. Nuostolius dėl nemokamo keleivių vežimo bendrovei padengs savivaldybė. Pirminiais skaičiavimais, per metus biudžetui tai kainuos 55–60 tūkst. eurų.

Lietuvoje keleiviai nemokamai viešuoju transportu gali važiuoti Šilalės, Tauragės, Plungės, Kretingos rajono ir kitose savivaldybėse.

Matysime, ar šitie pažadai išsipildys pas mus. Kad bus važiuojančių žmonių, abejonių nekyla. Dabar dažnas priverstas naudotis taksi paslaugomis. Ne kartą teko matyti, kaip apsipirkę žmonės prie parduotuvės laukia atvykstant taksisto ir iki autobusų stoties taip nukanka.

Rajono vadovas užsimena ir apie viziją visiškai rekonstruoti miesto Gedimino gatvę. Galbūt kažkada ji pasikeis neatpažįstamai, bus trinkelėmis išklota, gėlynais, medžiais apsodinta, o kol kas – bėda po bėdos.

Visai neseniai rašėme, kad žmonės priversti prisiminti mokykloje išmoktus šuoliukus, mat gerai palijus ar sniegui per atodrėkį ištirpus, ties pėsčiųjų perėja, priešais „Swedbanką“, telkšo bala, kurią reikia peršokti, jei nenori sušlapti batų.

Sulaukėme ir dar vienos skaitytojos skambučio. Moteris buvo tiesiog išmaudyta, kai ėjo per Kupos tiltą ties Kupiškio kultūros centru. Čia irgi palijus ar sniegui ištirpus nuolat susidaro bala.

Tiesą sakant, ir pačiai ne kartą aptaškytai teko grįžti, tad pro šią vietą eidama vis pasidairau, ar mašina neatlekia, arba intuityviai žingsnį paspartinu. Nemalonu purve išsiprausti, o kartais net ir nesaugu, mat per balą šokdamas gali ir priešais atvažiuojantį automobilį išlįsti.

Atrodo, paprasti dalykai, bet visgi. Gal ir nuobodus reikalas kalbėti apie balas miesto viešosiose erdvėse, bet ir danties skausmas smulkmena tik tada, kai jį skauda kitam.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Lietuva neturi Alpių, o Kupiškis neturi šveicarų, nei šveicorių 😀

  • O kur į Šiaulius Klaipėda nuvykti jau į Panevėžį žmonės į autobusus netelpa baisu

    • Kad gatves mieste apgailėtinos tai taip jau ne vienas dešimtmetis dar teks po balas taikytis ilgai.
      O dėl autobusu butu puiku kad kad vazinetu yra tokiu vietovių kur jie jau daug metu nevažiuoja.
      Viltis kvailiu motina o motina vaiku nepalieka.

  • Nemokamas autobusas labai gerai galės apsimyže ir smirdintys pijokai is kaimu atvaziuot nusipirkt pigesniu bambaliu. O paprasti zmones neuzmirskit pries lipdami autobusan uzsidet dujokaukes.

    • Gerai susipažinęs su kaimo realijomis! 😀 Kas pažabos bambalių perpardavėjų godumą? Patogu, kad bet kuriuo paros metu gali gauti, bet 2 eur užbambalį!?

  • Tai kad savivaldybei svarbiau pastatyt tiltuką vienam ūkininkui už pusę milijono, nei išgirst paprastus žmones. Ir gal pagaliau būtų laikas uždraust sunkėsvoriam važiuot pro centrą

    • Visada buvo draudžiama! Tik trumpam laikotarpiui leido, kol tiltą per Lėvenį remontavo.

    • Patys išsirenkat tuos ūkininkus Tarybon, paskui skundžiatės, lad sau tiltus statosi.

  • O gal ir apie autobusą į Vilnių pagalvos.Juk dabar išvyksta iš Kupiškio 9,48,tai Vilnių pasiekia tik apie 13 val,Pas gydytojus jau nepakliūsi,o kaip spėti atgal sugrįžti.

    • Į Kauną net neliko

    • Šveicarijoje valstybė dotuoja autobusų maršrutus į kelių trobų kaimelius aukštai Alpių kalnuose, nes pagal įstatymus valstybė privalo užtikrinti visų Šveicarijos piliečių susisiekimą su visa valstybės teritorija. O Lietuvoje?

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video