2024/04/27

 

LIEKA 100 DIENŲ IKI RINKIMŲ Į EUROPOS PARLAMENTĄ: SVARBIAUSI ŠIŲ RINKIMŲ ETAPAI

G. Kartano nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kovo 1 d., likus 100 dienų iki rinkimų į Europos Parlamentą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia šių rinkimų biuletenio pavyzdį ir užsiregistravusių dalyvauti šiuose rinkimuose politinės kampanijos dalyvių sąrašą.

„Pagrindinė šiais metais vyksiančių rinkimų į Europos Parlamentą naujovė yra tai, kad skirtingai nei anksčiau, rinkimų biuletenyje bus nurodytas ne tik kandidatuojančios politinės organizacijos pavadinimas ir logotipas, bet ir Europos politinės partijos, su kuria susijusi kandidatuojanti Lietuvos politinė partija, pavadinimas ir logotipas“, – pokyčius rinkimų į Europos Parlamentą biuletenyje komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pasak jos, taip rinkėjas bus labiau informuotas, su kokia politine jėga savo veiklą sies ir bendradarbiaus Lietuvos politinė organizacija, jeigu jos atstovai bus išrinkti į Europos Parlamentą.

Rinkimų į Europos Parlamentą biuletenio formatas ir spalvingumas bus toks, kaip šiame VRK parengtame pavyzdyje, o kad rinkėjams būtų įdomiau skaityti, buvo sugalvotos smagios ir jokių asociacijų su tikraisiais politinės kampanijos dalyviais nekeliančios kandidatų  pavardės, politinių partijų pavadinimai bei jų logotipai, stengiantis atspindėti Europos Sąjungos valstybių narių solidarumą.

Šie pavadinimai likus mėnesiui iki rinkimų bus pakeisti oficialiai registruotų politinių organizacijų duomenimis. Būtent tuos biuletenius gaus į rinkimus balsuoti atvykę rinkėjai.

Iki vasario 29 dienos VRK yra registravusi 16 politinių partijų, kurios registravosi savarankiškomis rinkimų į Europos Parlamentą politinės kampanijos dalyvėmis. 

Jų sąrašą galite rasti ČIA>>  

Politinės kampanijos dalyvių registracijos dokumentus VRK priims iki kovo 18 d. (imtinai). Tą pačią dieną prasidės būsimųjų kandidatų pareiškinių dokumentų pateikimas VRK informacinėje sistemoje.

Kiekviena rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvaujanti politinė partija šiuose rinkimuose gali kelti kandidatų sąrašą, kuriame yra ne mažiau kaip 5 ir ne daugiau kaip 22 kandidatai – ne daugiau kaip dvigubai tiek, kiek Lietuva renka atstovų į EP. 

Po to, kai bus pateikti pareiškiniai dokumentai, kandidatuojančių politinių partijų atstovai turės surinkti 10 tūkstančių jų dalyvavimą rinkimuose palaikančių rinkėjų parašų.

Tiesa, rinkėjų parašus rinks ne visos partijos. Rinkimų kodeksas numato, kad rinkėjų parašų rinkti nereiks toms politinėms partijoms, kurios yra dalyvavusios paskutiniuose Europos Parlamento rinkimuose ir jų metu surinkusios daugiau rinkėjų balsų, negu 10 tūkstančių – tiek kiek reikia surinkti parašų.

Tai reiškia, kad iš šiuo metu užsiregistravusių politinės kampanijos dalyvių, rinkėjų parašus rinkti reikės: Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“, Krikščionių sąjungai, Laisvės partijai,  Lietuvos krikščioniškos demokratijos partijai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai, Lietuvos liaudies partijai, Nacionaliniam susivienijimui, Žemaičių partijai. 

Parašus rinkti bus galima el. būdu „Rinkėjo puslapyje“ ir popieriniuose parašų rinkimo lapuose iki balandžio 25 d.

Patikrinusi pareiškinius dokumentus, surinktus rinkėjų parašus ir konstatavusi, kad kandidatuojantys asmenys atitinka Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus, VRK, ne vėliau kaip gegužės 9 d., oficialiai registruos kandidatus dalyvauti rinkimuose.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2024 m. birželio 6–9 dienomis Europos Sąjungos valstybėse narėse. Lietuvoje rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2024 m. birželio 9 d.

Tą dieną paaiškės, kurie 11 narių bus išrinkti atstovauti Lietuvai Europos Parlamente ateinančius penkerius metus.

VRK inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video