2024/04/27

 

AR KREATINO PAPILDUS REKOMENDUOJAMA NAUDOTI MOTERIMS?

Metanojos Žilėnaitės nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kreatinas – vienas populiariausių papildų sporto pasaulyje, žinomas dėl savo gebėjimo padidinti raumenų jėgą, pagerinti atsistatymo procesus ir skatinti raumenų augimą. Nors dauguma tyrimų apie kreatino naudojimą yra atlikti vyrams, vis daugiau dėmesio skiriama šio papildo poveikiui moterų organizmui. Šiame straipsnyje nagrinėjame, ar kreatino papildus rekomenduojama naudoti moterims, ir kokį poveikį jie gali turėti.

Ką reikia žinoti apie kreatiną?

Prieš svarstant, ar moterims reikėtų vartoti kreatino papildus, svarbu suprasti, kas yra kreatinas ir kaip jis veikia. Kaip minėta anksčiau, kreatinas – tai organinė rūgštis, kuri padeda atkurti ATP (adenozino trifosfatą), svarbiausią energijos šaltinį raumenų ląstelėms, ypač atliekant trumpus ir intensyvius pratimus.

Kreatino nauda moterims

Didina fizinę jėgą ir ištvermę

Tyrimai rodo, kad kreatinas gali padidinti fizinę jėgą ir ištvermę tiek vyrams, tiek moterims, padedant atlikti daugiau pakartojimų ar pailginti treniruočių trukmę. Tai svarbu moterims, siekiančioms stiprinti raumenis, pagerinti fizinį pasirengimą ar pasiekti asmeninius sportinius tikslus.

Greitesnis atsistatymas

Vartojant kreatino papildus, gali pagerėti raumenų atsistatymas po fizinio krūvio, mažėja raumenų skausmas ir uždegimas. Tai ypač aktualu moterims, kurios dalyvauja intensyviose treniruotėse ir nori sumažinti atsistatymo laiką tarp treniruočių.

Raumenų masės augimas

Kreatinas skatina raumenų masės augimą, padidindamas vandens kiekį raumenų ląstelėse ir skatindamas baltymų sintezę. Moterims, kurios nori padidinti raumenų masę ir stiprumą, kreatino papildai gali būti naudingi siekiant šių tikslų.

Ar yra šalutinis poveikis?

Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų – ar kreatino vartojimas moterims gali sukelti nepageidaujamą šalutinį poveikį? Paprastai kreatinas laikomas saugiu papildu, tačiau, kaip ir bet kuris kitas papildas, jis gali sukelti šalutinį poveikį kai kuriems asmenims. Dažniausiai pasitaikantys šalutiniai poveikiai yra pilvo pūtimas ir vandens susilaikymas, tačiau jie paprastai yra laikini ir išnyksta sumažinus dozę ar nutraukus vartojimą.

Kaip moterims reikėtų vartoti kreatino papildus?

Kreatino vartojimo režimas moterims nesiskiria nuo vyrų. Dažniausiai rekomenduojama pradėti nuo „įkrovos“ fazės, vartojant apie 20 g kreatino per dieną, padalintą į kelias dozes, per pirmąją savaitę. Po to galima pereiti prie palaikomojo vartojimo, sumažinant dozę iki 3–5 g per dieną. Vis dėlto, svarbu atsižvelgti į individualias organizmo savybes ir, jei reikia, koreguoti dozę.

Kreatino papildai gali būti vertinga papildomoji mitybos dalis moterims, siekiančioms gerinti sportinius rezultatus, stiprinti raumenis ir skatinti atsistatymą po fizinio krūvio. Vis dėlto, svarbiausia yra atsakingas papildų vartojimas, atsižvelgiant į asmenines sveikatos sąlygas, ir holistinis požiūris į sveikatą bei fizinį aktyvumą, įskaitant subalansuotą mitybą ir reguliarų fizinį krūvį.

„Market Rats“ inf.

Užs. Nr.223

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Teisingai, moterims kreatinas būtinas. Vystysis raumenys, bus lengviau šluoti, kasti žvyrą ir dirbti kitus darbus, atsikovotus iš vyrų.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video