2024/04/28

 

VENGRIJA RATIFIKAVO ŠVEDIJOS PARAIŠKĄ DĖL NARYSTĖS NATO

Prieš balsavimą Vengrijos parlamente dėl Švedijos stojimo į NATO ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė paremsiąs šios šalies narystę Aljanse. „Šiandien mes (...) paremsime Švedijos stojimą į NATO“, – sakė dešinysis populistas politikas plenarinio posėdžio pradžioje. Kartu V. Orbanas pakartojo, kad negali būti „karinio sprendimo“ konflikte tarp Rusijos ir Ukrainos. Karo pabaiga esą gali būti pasiekta tik derybomis. EPA-ELTA nuotrauka

Vengrijos parlamentas pirmadienį ratifikavo Švedijos paraišką dėl narystės NATO ir pašalino paskutinę kliūtį karinio aljanso plėtrai, kurią paskatino Rusijos invazija į Ukrainą.

188 parlamento nariai balsavo už Švedijos narystę NATO, šeši – prieš.

Šis balsavimas užbaigė daugiau nei metus trukusį vilkinimą, dėl kurio NATO partnerės smarkiai pyko, o Ukraina toliau kovojo su Rusijos kariuomene.

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas socialiniame tinkle „X“ pareiškė: „Tai istorinė diena… Švedija yra pasirengusi prisiimti atsakomybę už euroatlantinį saugumą“.

Rusijos invazija 2022 metų vasarį paskatino Švediją ir kaimyninę Suomiją pateikti paraiškas dėl stojimo į NATO ir atsisakyti neprisijungimo politikos, kurios abi šalys laikėsi daug metų.

Tačiau, nors Suomija praėjusių metų balandį tapo 31-ąja JAV vadovaujamo gynybos aljanso nare, Švedijos paraiška buvo pristabdyta. Turkija ją ratifikavo tik praėjusį mėnesį.

Kiek anksčiau pirmadienį Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas paprašė kolegų įstatymų leidėjų pritarti Švedijos kandidatūrai.

„Švedijos ir Vengrijos karinis bendradarbiavimas ir Švedijos įstojimas į NATO sustiprins Vengrijos saugumą“, – sakė V. Orbanas parlamente.

Prieš balsavimą V. Orbano nacionalistinė partija „Fidesz“, kurios valdančioji koalicija su Krikščionių demokratų partija KDNP turi dviejų trečdalių daugumą parlamente, nurodė, kad palaikys Švedijos kandidatūrą.

Visos opozicinės partijos, išskyrus kraštutinių dešiniųjų judėjimą „Mūsų tėvynė“, taip pat pasisakė už ratifikavimą.

Dabar, kai parlamentas pritarė Švedijos paraiškai, tikimasi, kad prezidentas ją pasirašys artimiausiomis dienomis. Tuomet Švedija bus pakviesta prisijungti prie Vašingtono sutarties ir oficialiai tapti 32-ąja NATO nare.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video