2024/04/27

 

DŪMŲ DETEKTORIAI: MITAI IR TIESA – KĄ KIEKVIENAS TURI ŽINOTI APIE SVARBIAUSIĄ PRIEŠGAISRINĘ APSAUGĄ NAMUOSE?

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Namuose tvyrantis jaukus šilumos židinys gali akimirksniu virsti siaubingu pavojumi, jei nepastebime pirmojo gaisro ženklo – dūmų. Deja, gaisrų statistika Lietuvoje iškalbinga: kasdien kilusios nelaimės nusineša gyvybes, sunaikina turtą ir palieka neišdildomus randus. Nors priešgaisrinių priemonių spektras platus, viena paprasta ir efektyvi apsauga išsiskiria – dūmų detektorius. Tačiau apie juos sklando nemažai mitų, trukdančių suvokti jų svarbą. Šiandien paneigsime šiuos mitus ir atskleisime tiesą, kad kiekvienas galėtų užtikrinti saugią ir ramią namų aplinką.

Mitai, griaunantys saugumą

  • Mitai: Dūmų detektoriai dažnai suveikia be reikalo, erzina pranešimais, yra brangūs ir sudėtingi prižiūrėti. Jie nereikalingi, jei namuose įrengta signalizacija, o bute niekada nebūsiu kepsnių meistru.
  • Tiesa: Modernūs dūmų detektoriai pasižymi itin aukštu patikimumu ir veikia tik aptikus dūmus. Taip, jie gali pranešti apie sudegusį maistą, bet tai – maža kaina už galimybę laiku sužinoti apie pavojų. Kokybiško detektoriaus kaina tikrai neprivers praverti taupyklės, o jo priežiūra apsiriboja baterijų keitimu kartą per pusmetį. Signalizacija reaguoja tik į įsilaužimą, o dūmų pavojaus neatpažįsta, tad abu sprendimai papildo vienas kitą.

Kokie būna dūmų detektoriai ir kaip juos išsirinkti?

  • Dūmų detektorių tipai: autonominiai (veikia savarankiškai) ir kombinuoti (sujungti į bendrą sistemą).
  • Veikimo principai: fotoelektrinis (reaguoja į dūmų dalelių dydį) ir jonizacinis (į jonų koncentracijos pokyčius).
  • Pasirinkimas pagal poreikius: fotoelektrinis tinkamesnis virtuvei, o jonizacinis – miegamuosiuose. Kombinuoti detektoriai suteikia papildomą apsaugą ir perspėja visus gyventojus apie pavojų.

Kiekvieno žinios – žingsnis saugesnių namų link

  • Tinkamas pasirinkimas: atsižvelkite į namų išplanavimą, poreikius ir biudžetą. Specialistai gali suteikti kvalifikuotą pagalbą renkantis.
  • Teisingas išdėstymas: montuokite detektorius visuose aukštuose, už durų ir miegamuosiuose. Venkite vietų šalia virtuvės zonos ir vonios, kur garai gali sukelti trukdžius.
  • Reguliarus patikrinimas: kartą per mėnesį patikrinkite detektoriaus veikimą testiniu mygtuku, o baterijas keiskite du kartus per metus.

Dūmų detektorius – daugiau nei signalas

Laiku suveikęs dūmų detektorius suteikia neįkainuojamų brangių minučių evakuacijai, leidžia išgelbėti gyvybes ir sumažinti materialinius nuostolius. Atsakingas požiūris į priešgaisrinę saugą, tinkamas dūmų detektoriaus pasirinkimas ir jo priežiūra – tai ramus miegas ir tikrumo jausmas, kad jūsų namai yra saugi vieta jums ir jūsų artimiesiems. Nepasiduokite mitams, rinkitės saugumą ir įsileiskite į savo namus patikimą priešgaisrinį sargybinį – dūmų detektorių.

Nepamirškite: jūsų atsakingumas šiandien gali išgelbėti gyvybę rytoj. Pasirūpinkite dūmų detektoriumi – paprasta priemone, galinčia sukurti didžiulį skirtumą.

„Market Rats“ inf.

Užs. Nr.214

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video