2024/04/27

 

EMOCINĖS PAGALBOS LINIJOS – PARAMA GRETA, JI NIEKO NEKAINUOJA

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia ne viena pagalbos linija, kurioje savanoriai ir savo sričių profesionalai yra pasirengę suteikti pagalbą, išklausyti, patarti ar tiesiog pasikalbėti.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, emocinius sunkumus išgyvenantys žmonės gali gauti reikiamą pagalbą ir ji nieko nekainuoja. Tad labai svarbu priminti apie tas pagalbos linijas, kuriose, susiklosčius sudėtingoms aplinkybėms, galima rasti paramą, palaikymą, padrąsinimą.

„Specialiai tam parengti savanoriai ir profesionalūs konsultantai – tai žmonės, kurie teikia emocinę pagalbą visose emocinės pagalbos linijose. Jie geba ir nori padėti sudėtingoje situacijoje atsidūrusiems, kamuojamiems vienokių ar kitokių problemų, jaučiantiems emocinį nuovargį.

Visuomet norisi priminti, kad nėra padėčių be išeičių, kad visoms problemoms galima rasti sprendimus, tik svarbu jų ieškoti.

Todėl kviečiu išdrįsti naudotis pagalba, nes neretai kitame laido gale išgirstas balsas gali būti kaip tik ta atrama, kurios reikia, ir kurios vertė sunkią akimirką gali būti neįkainojama. Pagalbos ieškojimas – ne gėda, o stiprybė“, – teigia M. Navickienė.

Kur kreiptis emocinės paramos ir pagalbos?

Lietuvoje veikia psichologinės pagalbos platforma pagalbasau.lt.

Tai nacionalinė psichikos sveikatos svetainė, kur vienoje vietoje galima rasti aktualią ir patikimą informaciją apie emocinę sveikatą, prieinamą psichologinę pagalbą: psichikos sveikatos centrus, emocinės paramos tarnybų kontaktus, skubią pagalbą ir kitą su psichikos sveikata ir pagalba susijusią reikalingą informaciją.

PAGALBOS LINIJA SENJORAMS

Draugystės ir pokalbių linija „Sidabrinė linija“ siūlo vyresnio amžiaus žmonėms galimybę turėti „telefoninį“ draugą, su kuriuo galima reguliariai kalbėtis įvairiausiomis temomis, aptarti aktualijas ar tiesiog pasišnekučiuoti.

Norite pasiguosti, išsikalbėti, jaučiatės vienišas, nedvejokite ir pasikalbėkite su žmogumi, kuriam rūpi, kaip jaučiatės šiandien. Nieko nelaukę skambinkite 8 800 800 20.

PAGALBOS LINIJOS VAIKAMS IR JAUNIMUI

„Vaikų linija“, „Pagalbos vaikams linija“ ar „Jaunimo linija“ – vietos, kur tėvai gali rasti naudingos informacijos apie vaikams kylančius sunkumus, o vaikai ir paaugliai gali kreiptis emocinės paramos.

Norintieji su konsultantais pabendrauti gyvai gali skambinti šiais numeriais: „Jaunimo linija“ – 8 800 28 888, „Vaikų linija“ ir „Pagalbos vaikams linija“ – 116 111. „Vaikų linija“ ir „Jaunimo linija“ emocinę pagalbą taip pat teikia ir tiesioginio susirašinėjimo su konsultantu metu (angliškai „chat“).

Jei paaugliams ir jaunimui savo išgyvenimus paprasčiau išsakyti rusų kalba, galima pasikalbėti su „Linija doverija“ savanoriais – 8 800 77 277.

PAGALBOS LINIJA SUAUGUSIEMS

„Vilties linija“ – nemokama, anonimiška emocinė parama suaugusiems ne tik telefonu, elektroniniais laiškais, bet ir tiesioginio susirašinėjimo su konsultantu metu. Jaučiatės netvirtai dėl ateities ar patiriate stresą dėl pasikeitusių gyvenimo sąlygų, apie šiuos ir kitus dalykus su „Vilties linijos“ konsultantais galite pasikalbėti telefonu – 116 123 arba tiesioginio susirašinėjimo su konsultantu metu.

PAGALBOS LINIJA MOTERIMS

Kiekviena sunkumus patirianti moteris gali kreiptis paramos į „Pagalbos moterims liniją“. Jei reikia supratimo ir palaikymo, jaučiate beprasmybę ar tiesiog trūksta gyvenimo džiaugsmo, galite skambinti telefonu 8 800 66 366.

Čia jums pagalbą suteiks profesionalai ar savanoriai. Sunkią akimirką nelikite viena – išdrįskite kreiptis pagalbos, kuri kartais yra arčiau, nei galite įsivaizduoti. Jei kalbėtis telefonu neturite galimybių ar nenorite, būsite išgirsta ir tiesioginio susirašinėjimo su konsultantu metu. Žmogiškas ryšys padės išsikalbėti.

PAGALBOS LINIJOS VYRAMS

Vyrai, kaip ir moterys, kenčia dėl prastos emocinės sveikatos, bet kur kas rečiau kreipiasi pagalbos.

Įvertinus emocinės pagalbos poreikį vyrams Lietuvoje veikia ir dvi emocinės paramos linijos vyrams – „Nelik vienas“, galite skambinti telefonu 8 604 11 119, ir „Vyrų linija“ 8 670 00 027 – kur kompleksinę pagalbą teikia savanoriai, psichologai, psichoterapeutai, teisininkai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video