2024/04/28

 

LIETUVOJE IŠRINKTAS METŲ ŽODIS IR METŲ POSAKIS

Unsplash nuotrauka

Vasario 21 d. paaiškėjo septintą kartą Lietuvoje surengtų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų rezultatai.

2023-iųjų Metų žodžiu ir visuomenė, ir komisija išrinko pernai sukurtą žodį „Radarom!“, pavadinantį bendrą LRT, „Blue / Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondo“ ir „Stiprūs kartu“ paramos akciją, kuria siekta padėti Ukrainai įsigyti radarų. Žodį sukūrė Gytis Oganauskas.

Antra vieta visuomenės balsavime atiteko žodžiui „čekiukas“, ironiškai nusakančiam Andriaus Tapino sumanytos akcijos „Skaidrinam“ rezultatus.

Trečią vietą pelnė Monikos Linkytės eurovizinėje dainoje skambėjęs lietuvių sutartinių motyvas „čiūto tūto“. Visiškai tokį pat 2023-iųjų Metų žodžių trejetą išrinko ir komisija.

2023-iųjų Metų posakiu ir visuomenė, ir komisija sutartinai išrinko Atlantą įveikusio irkluotojo Aurimo Valujavičiaus frazę „Kiekvienam savas Atlantas“.

Antrą vietą visuomenės balsavime užėmė Edmundo Jakilaičio frazė „Senus bebrus keičia jauni“, kuria ironiškai vertinamas nepotizmas valstybės valdomose įmonėse.

Trečioje vietoje atsidūrė Povilo Girdenio frazė „karybos fotelistai“, pašiepianti asmenis, kurie stebi kažkur toli vykstančius karo veiksmus, gausiai juos komentuoja ir net žarsto kariams kritiką ar dalija „vertingus“ patarimus.

Komisija savo balsavime antrą vietą skyrė posakiui „Kartu su Ukraina“, atspindinčiam svarbiausią pastarojo meto aktualiją, turinčią įtakos ir visos mūsų šalies, ir kiekvieno jos piliečio gyvenimui.

Trečia vieta atiteko Mažvydo Jastramskio posakiui „Stebuklas prie Riešės“, kuriuo apibūdinami savivaldos rinkimų Vilniaus rajone rezultatai.

2023-iųjų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų rezultatai atspindi pagrindines Lietuvos žmonių gyvenimo aktualijas.

Tai pirmiausia neslūgstantis dėmesys Ukrainoje vykstančiam karui ir noras konkrečiai, o ne kalbomis paremti šią šalį.

Kiti svarbūs dalykai – reakcija į svarbius Lietuvos gyvenimo įvykius, reikšmingus pokyčius, ydų viešinimas, nesėkmių kritika.

Kaip ir dažnuose Metų žodžio ir Metų posakio rinkimuose, išryškėja žmonių pastangos ieškoti atramos savo kūrybai, stiprinti savivertę ir, žinoma, vienytis siekiant drąsių tikslų.

Iš viso Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų komisijai buvo pasiūlyti 26 žodžiai ir 25 posakiai. Iš jų sudaryti balsavimo dešimtukai. Nuo sausio 20 d. iki vasario 21 d. vyko balsavimas portale „Alfa.lt“. Kaip numatyta rinkimų nuostatuose, Metų žodį ir Metų posakį atskirai dar rinko komisija.

Tokie rinkimai Lietuvoje rengiami nuo 2017 metų. Juos organizuoja Lietuvių kalbos draugija, Lietuvių kalbos institutas ir portalas „Alfa.lt“. Žodžius ir posakius Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų organizatoriams gali siūlyti visi.

Rinkimų komisijoje dirba aštuoni nariai: Agnė Aleksaitė, Virginijus Gasiliūnas, Laimantas Jonušys, Ovidijus Lukošius, Vilmantas Pupkis, Bonifacas Stundžia, Rita Urnėžiūtė, Kazimieras Župerka.

Rinkimų rezultatai skelbiami vasario 21-ąją, Tarptautinę gimtosios kalbos dieną.

Lietuvių kalbos draugijos inf.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Ar tiesa,kad šitos rinkimų komisijos biudžetas yra 0,5 milijono?

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video