2024/04/28

 

MIRĖ KREMLIAUS KRITIKAS A. NAVALNAS

Aleksejus Navalnas. Sergejaus Karpukhino („Reuters“ / „Scanpix“) nuotrauka

Mirė Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas. Tai penktadienį pranešė Šiaurės Rusijos Jamalo regiono kalėjimų administracija, kuria remiasi agentūra „Reuters“.

47-erių opozicijos aktyvistas kalėjime atliko ilgą kalinimo bausmę. Jis, be kita ko, buvo nuteistas dėl ekstremizmo.

Kremlius pareiškė neturįs informacijos apie A. Navalno mirties priežastį. Esą pradėti visi reikalingi tyrimai. Šią savaitę būta pranešimų, kad A. Navalnas jau 27 kartą 15 dienų buvo uždarytas į vienutę.

A. Navalnas buvo vienas aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo valdžios aparato kritikų.

A. Navalnas po pasivaikščiojimo „pasijuto blogai“ ir „beveik iš karto prarado sąmonę“, sakoma kalėjimo administracijos pranešime. Esą buvo iškviesti medikai, tačiau jiems nepavyko jo atgaivinti. Mirties priežastis aiškinamasi. Prezidentas V. Putinas informuotas apie A. Navalno mirtį, paskelbė valstybinė naujienų agentūra TASS.

A. Navalno politinis judėjimas Rusijoje buvo uždraustas, artimi bendražygiai įkalinti arba pabėgo į užsienį. Jos sveikatos būklė pastaraisiais mėnesiais pablogėjo.

A. Navalnas 2021 m. sausio 17 d. iš Vokietijos, kur buvo gydomas dėl apnuodijimo, grįžo į Rusiją ir dar oro uoste buvo suimtas.

Užsienyje politiniu kaliniu vadinamas V. Putino kritikas praėjusį gruodį kelioms savaitėms buvo dingęs. Vėliau paaiškėjo, kad opozicionierius perkeltas į iš europietiškos Rusijos dalies į koloniją Šiaurės Sibire. A. Navalnas spėja, kad jį ten norima kiek įmanoma izoliuoti prieš kovą vyksiančius prezidento rinkimus.

A. Navalnas buvo nuteistas iš viso daugiau kaip 30 metų laisvės atėmimo bausme, be kita ko – dėl ekstremizmo ir sukčiavimo. Jis kaltinimus visad neigė ir vadino juos politiškai motyvuotais.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video