2024/04/27

 

UŽKIRTO KELIĄ B. NADEŽDINUI DALYVAUTI RUSIJOS PREZIDENTO RINKIMUOSE

ELTOS nuotrauka

Rusijos centrinė rinkimų komisija (CRK) ketvirtadienį užkirto kelią už taiką pasisakančiam politikui Borisui Nadeždinui dalyvauti kitą mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, teigiama kandidato pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

„CRK atsisakė įregistruoti mano kandidatūrą į Rusijos Federacijos prezidento postą“, – pranešė B. Nadeždinas, pridurdamas, kad šį sprendimą apskųs Rusijos Aukščiausiajam Teismui.

„Aš nesutinku su komisijos sprendimu… Dalyvavimas 2024 metų prezidento rinkimuose yra svarbiausias politinis sprendimas mano gyvenime. Nesitrauksiu nuo savo ketinimų. Apskųsiu CRK sprendimą Aukščiausiajam Teismui“, – pareiškė jis „Telegram“.

Kovo 15–17 d. vyksiančiuose rinkimuose, kuriuose uždrausta kandidatuoti visiems svarbiausiems opozicijos politikams, prezidentas Vladimiras Putinas sieks užsitikrinti dar vieną šešerių metų kadenciją.

Tik trys kiti kandidatai – visi iš Kremliaus palaikomų formaliai opozicinių partijų – dabar yra registruoti ir galės dalyvauti kitą mėnesį vyksiančiuose rinkimuose.

Ketvirtadienį Maskvoje vykusiame CRK posėdyje pareigūnai teigė, kad daugiau nei 9 000 iš 105 000 B. Nadeždino pateiktų jį remiančių žmonių parašų buvo rasta klaidų – o tai viršijo leistiną penkių procentų klaidų lygį.

Jo šansai pakeisti sprendimą apeliacine tvarka yra menki, nes Kremlius visiškai kontroliuoja rinkimus šalyje.

Dar prieš CRK sprendimą B. Nadeždino komanda teigė, kad komisijos aptiktos tariamos „klaidos“ – tai nedidelės rašybos klaidelės ar riktai, padaryti į kompiuterį rankiniu būdu suvedant dokumentų duomenis.

60 metų B. Nadeždino raginimai sustabdyti Rusijos invaziją prieš Ukrainą praėjusį mėnesį paskatino minias rusų visoje šalyje palaikyti jo siekį patekti į rinkimų biuletenį.

Ilgų eilių, laukiančių padėti parašą už B. Nadeždiną, vaizdai sugriovė Kremliaus pasakojimą, kad Rusijos visuomenė vieningai palaiko V. Putino kampaniją prieš Ukrainą.

„Antras po Putino“

Ketvirtadienį Maskvos centre vykusiame CRK posėdyje B. Nadeždinas teigė, kad „už mane balsuos dešimtys milijonų žmonių“. „Aš esu antroje vietoje po Putino“, – sakė jis.

Paprastai susiskaldžiusi Rusijos opozicija – nuo įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno iki ištremto buvusio oligarcho Michailo Chodorkovskio – parėmė B. Nadeždiną, sakydama, kad parama jam yra teisėtas ir saugus būdas protestuoti prieš Kremlių.

Nuo 2022 metų vasario mėnesio, kai Rusija įvedė kariuomenę į Ukrainą, šalyje buvo sugriežtinti jau ir taip griežti įstatymai, draudžiantys viešą nepritarimą karui, ir įkalinta dešimtys žmonių, pasisakiusių prieš invaziją.

Sausio mėnesį duodamas interviu AFP B. Nadeždinas – kurio pavardės šaknyje yra rusiškas žodis, reiškiantis „viltį“, – karą Ukrainoje apibūdino kaip „katastrofišką“ ir sakė, kad nori „išlaisvinti politinius kalinius“ Rusijoje.

Vietos tarybos narys viename iš miestų už Maskvos B. Nadeždinas 30 metų dirbo Rusijos politikos antrojoje lygoje, daugiausia priklausydamas įvairioms opozicinėms grupėms.

Kadaise bendravęs su nužudytu Kremliaus kritiku Borisu Nemcovu, B. Nadeždinas dar anksčiau taip pat bendradarbiavo su V. Putinu ir kitais Kremliaus veikėjais ankstyvaisiais V. Putino valdymo metais.

71 metų V. Putinas vadovauja Rusijai kaip prezidentas arba ministras pirmininkas nuo paskutinės 1999 metų dienos.

Per du dešimtmečius, praleistus valdžioje, jis susidorojo su visais rimtais vidaus oponentais, sodindamas juos į kalėjimus arba versdamas juos emigruoti, uždraudė nepriklausomą žiniasklaidą, protestus, suvaržė politines bei pilietines laisves.

2020 metais Kremliaus vadovas prastūmė prieštaringai vertinamas konstitucijos pataisas, kuriomis „nunulino“ prezidento kadencijų apribojimus ir sudarė sąlygas sau likti valdžioje mažiausiai iki 2036 metų.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video