2024/04/27

 

VAISTININKAS ĮVARDIJO, KOKIOS VAISTAŽOLĖS TINKAMIAUSIOS MOTERŲ SVEIKATAI GERINTI

Vaistininkas Kęstutis Beržinis. „Idea Prima“ nuotrauka

Lietuvoje nuo seno moterys, norėdamos palengvinti įvairius negalavimus, pasitelkia vaistažoles ir jų preparatus: šlapimo takų infekcijas ramina meškauogių ar bruknių lapų arbatomis, grožį ir savijautą puoselėja nakvišų aliejumi, sudirgusią odą ramina ramunėlių užpilais. Ką iš tradicinių metodų verta įtraukti į savo rutiną ir šiuolaikinėms moterims, kokių vaistažolių rekomenduojama turėti namuose, atsako vaistininkas.

„Daug moterų Lietuvoje buvo žiniuonės, kurioms netrūko išminties ir žinių, kaip naudoti gamtos dovanas – vaistažoles. Iš tiesų yra vaistažolių, kurios gali būti vadinamos „moteriškomis“, bet pasakyti kelias konkrečias, kurias moterims pakanka turėti savo namų vaistinėlėje, neįmanoma, nes visos vaistažolės gali būti naudingos skirtingomis aplinkybėmis“, – teigia „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas Kęstutis Beržinis.

Universalioji rasakila

Pačiu universaliausiu moterims naudingu vaistiniu augalu K. Beržinis vadina rasakilą, kurios daugiau kaip 20 rūšių auga Lietuvoje.

„Žemaičiai rasakilą vadina bobraukiu – tai tarsi nuoroda į moterišką lytį ir fiziologinį augalo poveikį, t. y. kraujavimo ir viduriavimo stabdymą. Rasakila yra puikus progesterono gamybą gerinantis augalas, galintis padėti besilaukiančioms moterims: pasiruošti gimdymui ir jį palengvinti, sumažinti kraujavimą, stiprinti laktaciją. Tokiais atvejais šio augalo preparatus reikėtų vartoti nuo keturioliktos nėštumo savaitės“, – aiškina jis.

Rasakila taip pat tinka premenopauzės ir menopauzės metu, gydantis lėtinius kasos uždegimus, o šviežių jos sulčių vienas arbatinis šaukštelis kas dvi valandas gali padėti esant bet kokios kilmės viduriavimui.

Anot pašnekovo, rasakilos žolės nusipirkti vaistinėse nerasime, todėl norint turėti atsargų žiemą, reikia jų pasiruošti vasarą: šviežiai spaustas augalo sultis galima konservuoti degtine lygiomis dalimis, o žolės – prisidžiovinti.

Rasakilos žolę vaistininkas pataria vartoti ne tik vieną, bet ir maišant lygiomis dalimis su aviečių lapais, vingiorykščių žole, įdedant po truputį našlaičių ir lakišių žolės. Šis, jo teigimu, universalus mišinys tinka esant skausmingoms menstruacijoms ar profilaktiškai saugantis nuo įvairių uždegimų.

Slopinti menstruacijų skausmams ir menopauzės simptomams

Daug moterų per menstruacijas patiriamus skausmus linkusios malšinti ibuprofeno tabletėmis, tačiau K. Beržinis rekomenduoja atsigręžti į natūralius „vaistus“.

„Menstruacijų skausmams malšinti tinka vingiorykščių žolė, aviečių ar gervuogių lapai, gluosnių žievė. Nevertėtų pamiršti kepenų ir žarnyno veiklą gerinančių, šlapimą varančių, mažojo dubens kraujotaką ir limfos drenažą skatinančių augalinių žaliavų: kiaulpienių lapų, beržų lapų, kaštonų žiedų, jau apkalbėtų rasakilų ir barkūnų žolės“, – vardija jis.

Menopauzę išgyvenančioms moterims reikėtų pasigaminti mišinio iš fitoestrogeninių augalų: dobilų, medetkos, raudonėlių, barkūno, apynių, hipotenzinio ir kardiotoninio poveikio turinčių gudobelių žiedų su lapais, angioprotektorių sukatžolių. Galima drąsiau pradėti naudoti amalą, nes jo preparatai lengvina menopauzės simptomus, pasirūpinti nervus raminančia arbata, čia vietą turėtų rasti ne tik sukatžolės ar apyniai, bet ir avižų žolės užpilas.

Vaistininkas atkreipia dėmesį, kad moterys dažnai susidaro nuomonę, kad vaistažolės, net jei ir nepadės, tai bent nepakenks. Vis dėlto vaistinius augalus reikėtų vartoti atsargiai, pasitariant su sveikatos specialistu. Vienas tokių augalų yra vaistinės ramunės, kurios pasižymi uždegimą, mikrobus mažinančiu, spazmus atpalaiduojančiu poveikiu, tačiau savyje kaupia antiestrogeną apigeniną.

Vyresnių nei 40 metų moterų organizme sumažėja estrogenų kiekis, o apigeninas prisijungia prie specifinių receptorių ir neleidžia veikti saviems hormonų likučiams. Būtent dėl to gali paūmėti menopauzės simptomai: karščio pylimas, prakaitavimas, raudonis, nuotaikos svyravimai, miego sutrikimas, polinkis į depresiją, makšties sausumas, perštėjimas, o kartais net tachikardija. Todėl šiuo laikotarpiu vaistines ramunes reikia vartoti atsargiai.

„Kad ir kokios naudingos būtų vaistažolės, jų arbata ar piliulės, noriu tikėti, kad moterys šioms priemonėms nepatikės rimtesnių ginekologinių problemų sprendimo. Prieinamos ir nemokamos profilaktinės gimdos kaklelio, krūties vėžio programos įrodo, kad tik išsamūs laboratoriniai, instrumentiniai tyrimai, profesionali ginekologo, endokrinologo konsultacija užkirs kelią sunkioms ligoms ir bus skirtas efektyviausias gydymas“, – sako K. Beržinis.

Eterinio aliejaus nauda

Lietuvoje vis labiau populiarėjant alternatyviosios medicinos krypčiai – aromaterapijai, vaistininkas pritaria, kad moterims būtų pravartu namuose turėti ir bent keletą skirtingų rūšių eterinio aliejaus, galinčio pagerinti sveikatą.

Dažniausiai eterinis aliejus naudojamas inhaliacijoms, vonioms, masažui, o kai kuris įvairiomis formomis, dažniausiai ištirpintas vandenyje, gali būti ir geriamas.

Eterinis pelargonijų aliejus gali padidinti estrogenų kiekį moterims menopauzės metu, sumažinti nerimo ir streso lygį. Kvapiųjų šalavijų aliejus gali palaikyti hormonų pusiausvyrą, dėl to slopsta menstruacijų skausmai, karščio bangos ir nuotaikos svyravimai. Levandų aliejus svarbus dėl raminančio, miegą gerinančio poveikio, vaistinėse jo galima įsigyti patogios kapsulių formos.

„Kvapiųjų kanangų (ylang ylang) aliejus yra vienas populiariausių eterinių aliejų menopauzei. Jis gali sumažinti nerimą, stresą ir įtampą, padidinti lytinį potraukį. Bergamočių aliejus, be raminamojo, atpalaiduojamojo poveikio, gali sumažinti karščio pylimą, naktinį prakaitavimą. Galima stiklinėje šilto vandens ištirpinti 2–3 jo lašelius ir išgerti tokį tirpalą – tai padės išvengti šlapimtakių uždegimo. Rožių eterinis aliejus gali turėti įtakos hormonų reguliavimui, kraujavimo iš gimdos mažinimui, gimdos tonuso didinimui, mėnesinių reguliavimui ir menstruacijų skausmų malšinimui“, – aiškina K. Beržinis.

„Idea Prima“ inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video