2024/04/28

 

VASARĮ ŽIEMA DAR SUGRĮŠ

Jurgos Banionienės nuotrauka

Šios žiemos orai – kaip linksmieji kalneliai, ruduo maišosi su pavasariu. Seniai nebėra tokių žiemų, kad nuo gruodžio iki kovo laikytųsi tik neigiama temperatūra, o žemę nuolat būtų nuklojęs sniegas.

O koks gali būti vasaris, ar šaltis dar pasižnaibys, ar netrūks sniego?

Jurga BANIONIENĖ

Sausis – kontrastingas

Pasak Biržų meteorologijos stoties vyriausiojo stebėtojo Broniaus Medinio, praėjęs sausis pasižymėjo labai kontrastingomis temperatūromis.

„Pirmo dešimtadienio oro temperatūra buvo net 8 laipsniais su trupučiu žemesnė už klimato normą, antras dešimtadienis irgi šaltesnis apie 3 laipsnius, o trečias – atvirkščiai, apie 4 laipsnius šiltesnis.

Vis dėlto vidutinė sausio oro temperatūra yra apie 3,5 laipsnio žemesnė negu klimato norma. Sausis prasidėjo iš karto žiemiškais orais, šaltuku. Svarbiausia žiemos ataka šįmet buvo tuoj po Trijų karalių.

Kupiškyje sausio 8 d. fiksuoti 27 laipsniai šalčio. Pirmomis sausio dienomis buvo plikšala, nedaug sniego, žemė spėjo truputį giliau įšalti, buvo 25–27 cm storio įšalas, po to šiek tiek pasnigo. Paskui atšilimas netikėtai išstūmė šaltį.

Vėl atšalo sausio 17 d., sulaukėme 18 laipsnių šalčio naktimis. Trečias mėnesio dešimtadienis buvo rudeniškai pavasariškas, netrūko atodrėkių.

Kupiškyje kritulių iškrito tik pusė kiekio, perpus mažiau už klimato normą, Biržuose – daugiau, bet irgi trečdaliu trūksta iki normos. Taigi, mėnuo buvo sausesnis nei įprastai“, – kalbėjo B. Medinis.

Šalčiausia – mėnesio viduryje

Vasaris, anot pašnekovo, irgi dažnai būna kontrastingas. Pastaruoju metu tai būdavo pats šalčiausias žiemos mėnuo, bet šįmet, matyt, jį pralenks šalčiausias buvęs sausis.

Plačiau skaitykite vasario 2 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video