2024/04/27

 

TURISTŲ PAMĖGTA KATALONIJA DĖL VANDENS STYGIAUS SKELBIA EKSTREMALIĄ PADĖTĮ

Pixabay nuotrauka

Ispanijos Katalonijos regiono vyriausybė dėl vandens stygiaus skelbia ekstremalią padėtį. Ji sostinėje Barselonoje ir dar 201 regiono savivaldybėje įsigalios penktadienį.

Nuo tada galios nauji griežti vandens vartojimo ribojimai, kurie paveiks 6 mln. žmonių (iš maždaug 8 mln. Katalonijos gyventojų) Barselonos ir Cheronos provincijose.

Trijose dešimtyse Taragonos provincijos savivaldybių ekstremali padėtis galioja jau kelis mėnesius. Kataloniją alina didžiausia sausra nuo stebėjimų pradžios prieš daugiau kaip šimtmetį, sakė regiono vadovas Pere Aragonèsas.

Šiame atostogautojų labai pamėgtame regione vandens suvartojimas dabar bus apribotas iki 200 litrų asmeniui per dieną. Jei padėtis blogės, limitas bus sumažintas iki 180 litrų, o trečiajame etape – iki 160 litrų. Palyginimui: Katalonijos sostinėje Barselonoje vandens suvartojimas dabar siekia vidutiniškai 173 litrus, tačiau kitose didesnėse savivaldybėse kai kur smarkiai viršija 200 litrų. Iki šiol gyventojai galėjo suvartoti 230 litrų vandens asmeniui per dieną.

Iki atskiro sprendimo nebus galima plauti automobilių, taip pat šaligatvių ir gatvių. Taip pat bus draudžiama pildyti vandeniu daugelį baseinų. Viešus ir privačius sodus bei parkus bus galima laistyti tik tam tikromis aplinkybėmis ir tik perdirbtu vandeniu.

Ribojimai smarkiai paveiks ūkininkus, kurie vandens vartojimą turės sumažinti 80 proc. Gyvulininkystės sektoriui vartojimas mažėsi 50, pramonė – 25 proc. Už nusižengimus grės iki 150 000 eurų baudos.

Dėl jau daugiau kaip trejus metus, o tiksliau 40 mėnesių trunkančio lietaus stygiaus rezervuaruose smarkiai sumažėjo vandens lygis. Vandens saugyklos užpildytos tik vos 16 proc. Kai kurios yra praktiškai tuščios. Maždaug prieš pusantrų metų vandens lygis čia vidutiniškai dar siekė 60 proc.

Be Katalonijos didelis vandens stygius juntamas ir Andalūzijoje.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video