2024/04/27

 

SPALVINGAS IR INTRIGUOJANTIS ALGIO KOPŪSTO KELIAS

Knygos pristatymo kulminacija – Algis Kopūstas rašo autografus. Autorės nuotrauka

Pirmas šių metų renginys Kupiškio viešojoje bibliotekoje sausio 20 dieną buvo išskirtinis dalyvių gausa. Kaip kitaip, juk tądien savo pirmą knygą „Toks tas kelias“ pristatė grynas kupiškėnas, daugumai gerai pažįstamas ir savas žmogus Algis Kopūstas.

Be to, intriga iš anksto buvo nulemta, nes knygos autorius ne žymus rašytojas, bet tolimųjų reisų vairuotojas, kuris visiems nutarė papasakoti apie šio darbo patirtį.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Sugrįžo netikėtu įvaizdžiu

Šį renginį vedė viena A. Kopūsto knygos „Toks tas kelias“ redaktorių, buvusi bibliotekos darbuotoja Lina Matiukaitė. Ji papasakojo, kad Algis šioje bibliotekoje jaunystės metais dirbo vairuotoju. Gerai atliko savo pareigas, išsiskyrė džentelmenišku elgesiu ir kupiškėniška tarme, kalbėjo tik tarmiškai.

Vėliau yra dirbęs Kupiškio statybinių medžiagų gamykloje, kuri ne kartą keitė savo pavadinimą. Tolimųjų reisų vairuotoju tapo 2005 metais ir šioje srityje dirbo iki 2020 metų. Dabar ne bet kaip mėgaujasi užtarnautu poilsiu, o dainuoja, šoka, yra net keturių mėgėjiškų meno kolektyvų narys (per renginį koncertavo kapela „Gegužinė“, kurios nariai yra ir Kopūstai). Į buvusią darbovietę sugrįžo netikėtu įvaizdžiu – kaip knygos autorius.

Pasak Linos, Algio žmona Liuda yra lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja. Šis faktas gali kelti klausimą, ar ne ji parašė tą knygą. Lina teigė galinti paliudyti, kad jos autorius Algis, nes pati matė jo dar neredaguotus užrašus.

„Viskas prasidėjo 2022 metais. Pas mane į biblioteką, kuri tada glaudėsi laikinose vaikų darželio patalpose, atėjo Liuda su aplanku, kuriame buvo apie 50 puslapių tekstas, ir paprašė, kad parsinešusi namo jį perskaityčiau.

Perskaičiau. Tekstas sudomino. Liudai pasakiau, kad būtinai reikėtų viską sudėti į knygą ir išleisti. Vėliau rašėme projektą rajono Savivaldybei, kuri turi programą leidybai paremti. Mums pavyko gauti šiek tiek lėšų“, – knygos leidybos užuomazgas prisiminė Lina.

Ji pridūrė, kad knygos rašymo pabaiga buvo sunkoka. Darbus skubino ir minėto projekto lėšų panaudojimo terminas. Knygą reikėjo išleisti iki 2023 metų pabaigos. Antraip būtų reikėję grąžinti iš Savivaldybės gautas lėšas.

Plačiau skaitykite sausio 26 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video