2024/04/28

 

VMVT ŠUNS SKRIAUDĖJO NENUBAUDĖ, NES NEŽINOJO, KURIS IŠ DVIEJŲ ĮTARIAMŲJŲ KALTAS

Nuotrauka iš socialinio tinklo „Facebook“ grupės „Šilalės turgelis“

Organizacija VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (GGI) nuolat atstovauja gyvūnų interesams, šviečia visuomenę gyvūnų gerovės klausimais ir siekia, kad Lietuvoje būtų stabdomas žiaurus elgesys su gyvūnais. Pastebėjus žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus internetinėje erdvėje ar apie juos GGI pranešus kitiems, organizacija atitinkamoms institucijoms rengia dokumentus ir atstovauja gyvūnų interesams teisme.

Dažnai į GGI kreipiasi gyvūnų gerovei neabejingi žmonės, pastebėję viešoje erdvėje gyvūnų su patrumpintomis ausimis nuotraukas. Gyvūnų ausų ir uodegų trumpinimo procedūra Lietuvoje uždrausta ir laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnu, už kurį gresia įstatymuose numatyta atsakomybė.

Vienas toks atvejis nustebino, kadangi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) teigė, kad neturi įrodymų, kurį vieną iš dviejų įtariamųjų nubausti, tuo tarpu GGI dėl to paties atvejo pateikus dokumentus į policiją, gyvūno šeimininkas buvo nubaustas.

Už žiaurų elgesį su gyvūnu asmenys VMVT nenubausti, nes neaišku, kuris iš dviejų atliko nusikaltimą

Neseniai GGI interneto portale „Skelbiu.lt“ pastebėjo įrašą, kuriame pateikiama informacija apie dovanojamą amerikiečių stafordšyro terjerų veislės šunį. Iš įrašo nuotraukos matyti, kad šuo dovanojamas po atliktos ausų trumpinimo procedūros ir šuns ausys dar iki galo nesugijusios.

GGI atstovai kreipėsi į VMVT dėl žiauraus elgesio su gyvūnu, prašydami išnagrinėti šį atvejį. VMVT atliko patikrinimą ir nustatė, kad gyvūnas priklauso A. Ž., kuris šunį įsigijo iš neregistruoto gyvūnų augintinių veisėjo A. E., užsiimančio gyvūnų dauginimu ir pardavinėjimu nelegaliai su jau patrumpintomis ausimis.

Vėliau socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Šilalės turgelis“ pastebėtas dar vienas skelbimas, kuriame taip pat pateikiama šuns su karpytomis ausimis nuotrauka. GGI kreipėsi į VMVT ir dėl šio atvejo, prašydama išsiaiškinti dėl galimo jau kito asmens A. B. neteisėto gyvūnų veisimo. GGI pranešime VMVT pateikė pardavėjo ir interesanto susirašinėjimo ekrano kopiją, kurioje pardavėjas pats pripažįsta, sako, jog nuotraukoje vaizduojamo šuns ausys dar nesugijusios.

Iš VMVT GGI gavo atsakymą, kad skelbimą įdėjęs A. B. yra nesusijęs su nuotraukoje skelbiamu gyvūnu.

Anot VMVT, „patikrinimo metu išsiaiškinta, kad A. B. neturėjo nieko bendra su Jūsų pranešime nurodytu skelbimu „Facebook“ platformoje „Šilalės turgelis“, kur prie šuns nuotraukos nurodytas telefono numeris priklauso A. E.“.

Vykdant tolimesnį tyrimą nustatyta, kad pranešime nurodytas „Facebook“ platformoje eksponuotas šuo priklausė A. Ž., kuris jį įsigijo iš neregistruoto gyvūnų augintinių veisėjo A. E. VMVT Tauragės departamento Šilalės skyriuje šių abiejų anksčiau paminėtų asmenų atžvilgiu dėl patikrinimų metu nustatytų gyvūnų augintinių veisimo, ženklinimo ir registravimo, vakcinavimo nuo pasiutligės, pavojingų šunų laikymo pažeidimų pradėta administracinė teisena.

VMVT savo atsakyme rašė: „Atliekant tolimesnį Jūsų pranešimo tyrimą, 2023-10-10 atliktas patikrinimas X veterinarijos paslaugų teikėjo patalpose. Pagal rašomą veterinarijos paslaugų teikėjo dokumentaciją ar kitus požymius, deja, nepavyko nustatyti žiauraus elgesio su gyvūnais, t. y. draudžiamų veterinarinių procedūrų atlikimo faktų, šunų ausų trumpinimo ar kt. Tačiau dėl patikrinimo metu nustatytų teisės aktų pažeidimų veterinarijos gydytojui pradėta administracinė nusižengimų teisena.“

Plačiau skaitykite sausio 23 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Informacija parengta VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius ir rūpintis gyvūnų gerove.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video