2024/04/28

 

SUPRASTI KALCIO PAPILDŲ SVARBĄ KAULŲ SVEIKATAI

Pexels nuotrauka

Svarbiausias kalcio vaidmuo organizme

Kalcis yra gyvybiškai svarbus mineralas stipriems kaulams ir dantims išlaikyti. Jis taip pat atlieka svarbų vaidmenį kraujo krešėjimo, raumenų susitraukimo ir nervinių signalų perdavimo procesuose. Organizmui reikia nuolat gauti kalcio, o jei jo nepakanka su maistu, organizmas pradeda jį išgauti iš kaulų, todėl ilgainiui kaulai gali susilpnėti.

Kam reikalingi kalcio papildai?

Nors kalcio geriausiai gaunama su maistu, kai kuriems žmonėms gali būti naudingi maisto papildai. Tai vyresnio amžiaus žmonės, moterys po menopauzės, asmenys, netoleruojantys laktozės, ir asmenys, sergantys tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, osteoporoze. Kalcio papildai padeda patenkinti paros poreikį ir taip užkerta kelią kaulų tankio mažėjimui.

Skirtingi kalcio papildų tipai

Kalcio papildų būna įvairių formų, pirmiausia kalcio karbonato ir kalcio citrato. Kalcio karbonatas yra nebrangus ir plačiai prieinamas. Jį geriausia vartoti su maistu, kad geriau pasisavintų. Kalcio citratas yra brangesnis, tačiau jį galima vartoti be maisto. Jis taip pat yra geresnis pasirinkimas asmenims, sergantiems uždegiminėmis žarnyno ligomis ar turinčių absorbcijos sutrikimų.

Rekomenduojamos dozės ir įsisavinimas

Rekomenduojama kalcio paros dozė priklauso nuo amžiaus ir lyties. Svarbu neviršyti rekomenduojamos dozės, nes per didelis kalcio kiekis gali sukelti sveikatos problemų, pavyzdžiui, inkstų akmenų. Vitaminas D yra labai svarbus kalcio įsisavinimui, todėl norint užtikrinti kalcio papildų veiksmingumą, būtina užtikrinti pakankamą vitamino D kiekį.

Saugumas ir šalutinis poveikis

Prieš pradedant vartoti kalcio papildus, svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu, ypač jei yra buvę inkstų akmenų arba vartojate širdies vaistus. Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti šalutinis poveikis, pavyzdžiui, dujų kaupimasis, vidurių užkietėjimas ar pilvo pūtimas.

Kalcio papildai gali būti veiksmingas būdas užtikrinti pakankamą kalcio suvartojimą, ypač tiems, kurie negali patenkinti savo poreikių vien tik mityba. Tačiau juos reikia vartoti apgalvotai, laikantis subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo, kad būtų išsaugota kaulų sveikata ir bendra savijauta.

merita.lt inf.

Užs. Nr. 86

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video