2024/04/28

 

PRADEDANT SPORTUOTI SVARBU – DISCIPLINA IR TIKSLAS

Sveikatingumo studijoje „Treniruotės Jums“, dešimt metų veikiančioje Kupiškyje, nuosekliai mankštinasi didelis būrys žmonių. Nuotraukos iš asmeninio Sonatos Navickienės albumo

Prieš Naujuosius metus esame linkę permąstyti savo gyvenimo tikslus, suplanuoti, ką būtinai turime nuveikti kitais metais. Dažnas noras – pradėti sportuoti. Sausio pirmomis dienomis sporto klubus ir kitas mankštinimosi vietas užplūsta nauji lankytojai, bet netrukus entuziazmas išgaruoja ir sumažėja sportuojančių žmonių gretos.

Kokia Kupiškio sporto klubų, trenerių patirtis? Kaip save motyvuoti sportavimui? Kiek kartų per savaitę reikėtų skirti tam laiko ir panašiais klausimais pasikalbėjome su patyrusiais treneriais.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žmogus sutvertas judėti

Sonata Navickienė, sveikatingumo studijos „Treniruotės Jums“ vadovė, pasidžiaugė, kad sausio 20 dieną šiai studijai sukaks dešimt metų, kad sportuojančių žmonių skaičius per tą laiką gana stabilus.

„Mano studiją lankantys žmonės sportuoja nuosekliai per visus metus. Vasarą užsiėmimai irgi vyksta, nepaisant to, kad prasideda atostogų laikotarpis ir sportuojančių būna apie 40–50 proc. mažiau. Vadovaujuosi šūkiu, kad atostogų nuo sporto nebūna.

Aktyviai sportuoti reikėtų ne mažiau nei tris kartus per savaitę, bet ne iš eilės, o darant bent dienos pertrauką tarp treniruočių. Mano studiją lankantys žmonės ateina 4–5 kartus į užsiėmimus per savaitę. Yra tokių, kurie lanko ir po dvi treniruotes per dieną. Antra treniruotė paprastai būna ne tokia intensyvi, skirta tempimo pratimams.

Svarbu fizinį krūvį tolygiai paskirstyti. Kai nėra treniruočių, namuose vis tiek reikia 10–15 min. pasimankštinti“, – pasakojo Sonata.

Ji pridūrė, kad vaikščiojimas, aktyvi kitokia veikla gali prilygti kardiotreniruotei, bet tai sudėtinė kitų treniruočių, stiprinančių raumenis, lavinančių lankstumą, koordinaciją, dalis.

Anot jos, žmogus sutvertas judėti. Geriausia pradėti sportuoti padedant treneriui. Jis gali patarti, nuo ko pradėti, kokie pratimai labiausiai gali tikti žmogui. Treniruotės pirmiausia skirtos žmogaus sveikatinimui. Kai žmogus sveikas, tai ir laimingas. Jei norima numesti svorio, svarbu sureguliuoti mitybą, nes šiuolaikinė maisto pramonė deda į savo gaminius daug visokių priedų. Taigi reikia žiūrėti, ką valgome. Svarbu valgyti kuo mažiau perdirbto maisto.

Plačiau skaitykite sausio 19 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Filosofijos “aš pati geriausia trenerė, o visi kiti – niekam tikę” trenerė:))

  • Sportuok ir mirsi sveikas:)

    • Gerk ir mirsi girtas

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video