2024/04/27

 

SAUSIO 13-OSIOS IŠVAKARĖSE POKALBIS APIE LAISVĘ

Savo įžvalgas apie laisvę ir istorinės atminties svarbą, apie tai, kad nereikia pasiduoti baimei ir nusivylimui, kalbėjo (iš kairės) kunigas Mindaugas Kučinskas, rajono meras Algirdas Raslanas ir vicemeras Valdas Šateika. Autorės nuotrauka

Laisvės gynėjų dienos, Sausio 13-osios, išvakarėse visoje Lietuvoje vyko nacionalinė atminimo akcija „Pergalės šviesa“. Žuvusių už laisvę žmonių atminimas pagerbtas ryte languose uždegant atminimo žvakutes. Prie šios akcijos prisijungė ir kupiškėnai. Tą dieną visai šaliai lemtingi 1991 metų sausio 13-osios įvykiai prisiminti ir Kupiškio kultūros centre vakaro renginyje. Prie Kultūros centro šia proga sukonstruota instaliacija „Prisiminkime, kodėl esame laisvi“ su žuvusių laisvės gynėjų nuotraukomis.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Atėję į renginį vitražų salėje kupiškėnai bendravo prie kavos ar arbatos puodelio, prisiminė svarbius Lietuvos valstybingumui ir laisvei įvykius prieš trisdešimt trejus metus.

Tarp renginio dalyvių buvo ir Seimo narys Valdemaras Valkiūnas, rajono Tarybos nariai, beje, daugiausia iš valdančiosios daugumos.

Renginio vedėja, Kupiškio kultūros centro režisierė Vilija Morkūnaitė, pasiūlė pokalbio temą „Ar jau pavargome būti laisvi?“. Ji kalbino įvairių sričių atstovus: rajono merą Algirdą Raslaną, vicemerą Valdą Šateiką, Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos mokytoją Alę Songailienę ir keletą jos auklėtinių, Gindvilių kaimo bendruomenės pirmininkę Vilmą Talačkienę, kunigą Mindaugą Kučinską.

V. Morkūnaitė priminė, koks šiandien yra pasaulio įvykių kontekstas, teigė, kad į klausimą, ar pavargome būti laisvi, turime atsakyti visi, kaip piliečiai, kaip tauta, kaip valstybė. Šiuo metu pasaulyje laisvei kyla nemažai išbandymų. Ši sąvoka apima daug aspektų. Tai ir informacinės technologijos, ir asmens duomenų apsauga, ir klimato kaita, ir emigracija, ir ekologijos klausimai, ir autoritarinių režimų didėjimas, ir radikalaus nacionalizmo aspektai, ir daugelis kitų.

Naivu tikėtis, kad šie dalykai neliečia lietuvių, kad neturime į juos atsakyti ir reaguoti.

Plačiau skaitykite sausio 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Šaunuolis meras . Gerbiu .

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video