2024/04/27

 

APVA KETINA SKELBTI NAUJĄ KVIETIMĄ SAULĖS ELEKTRINĖMS

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Sausio pabaigoje planuojama skelbti naują Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) paramos kvietimą saulės elektrinėms. Agentūros Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas sako, kad šiais metais laukia ir daugiau kvietimų, apie kuriuos gyventojai bus informuojami, kai tik bus patvirtinti teisės aktai.

„Naujame kvietime yra pasikeitusios sąlygos dėl projekto pradžios, t. y. pagal įsigaliojusį energetikos ministro įsakymą į paramą gali pretenduoti visi gyventojai, įsirengę saulės elektrines nuo įsakymo įsigaliojimo dienos, net jei ir nebuvo užpildę prašymo paramai“, – teigia jis.

Tiesa, planuojantiems įsirengti saulės elektrines nemažai nuogąstavimų sukėlė nuo sausio 1 d. padidintas „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) elektros tinklų arba dar kitaip vadinamas elektros energijos „pasaugojimo“ mokestis.

„Nepaisant šio pabrangimo tapti gaminančiu vartotoju vis tiek apsimoka, nes kitiems vartotojams elektros energijos kaina augs dar labiau. Nepriklausomus tiekėjus pasirinkę vartotojai už elektros energiją mokės nuo 2 iki 3 centų už kilovatvalandę (kWh) daugiau nei iki šiol. Kaina už elektros energijos pasaugojimą kyla kiek daugiau nei 1 centu už kWh. Tai reiškia, kad saulės elektrinės atsiperkamumas santykinai net šiek tiek didėja, palyginti su dabartine situacija“, – tvirtina Europos saulės pramonės tarybos politikos direktorius Žygimantas Vaičiūnas.

„Solitek“ pardavimų vadovė Sandra Garšanikovienė sako, kad nepaisant šio pokyčio, saulės elektrinių atsiperkamumas gerokai didesnis nei iki energetinės krizės, nes sumažėjo jų įsirengimo kaštai.

„Ignitis“ produktų vadovė Indrė Baltušienė atkreipia dėmesį, kad noras įsigyti saulės elektrinę ir tapti gaminančiu vartotoju glaudžiai susijęs ne tik su siekiu sutaupyti, bet ir su noru gyventi tvariai, kvėpuoti švaresniu oru.

Kalbėdamas apie artimiausius APVA kvietimus V. Vrubliauskas sakė, kad bus skelbiami atskiri kvietimai naujai įsirengiantiems saulės elektrines ir didinantiems turimos elektrinės galią. „Taip pat siekiant užtikrinti Europos Sąjungos finansuojamų projektų taisykles atskiri kvietimai bus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono ir Vilniaus regiono gyventojams“, – teigė pašnekovas.

Fizinis asmuo turėtų pildyti paraišką atitinkamam kvietimui pagal tai, kuriame regione yra jo elektros vartojimo objektas, – Sostinės regione (Elektrėnų, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės, Vilniaus rajonų ir Vilniaus miesto savivaldybėse) ar Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionų (Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių ir Utenos apskričių) savivaldybėse.

„Saulės elektrinės įrengimo objektas gali būti bet kuriame Lietuvos regione, tačiau vartojimo objektas turi būti atitinkamo regiono teritorijoje“, – pastebėjo pašnekovas.

Jis ragino būti atidžius pildant paraiškas, ar ketina naujai įsirengti saulės elektrinę, ar nori didinti jau turimos elektrinės galią, nes ankstesniuose kvietimuose pasitaikė tokių atvejų, kai paraiškos teiktos ne į tą kvietimą.

V. Vrubliauskas pabrėžė, kad jeigu elektros vartojimo objekte registruota daugiau nei vieno juridinio ar fizinio asmens ekonominė veikla, dotacija pagal finansavimo sąlygų aprašą neskiriama ir paraiška atmetama.

„Svarbu ne veiklos vykdymo vieta, o registracijos vieta. Ir dar vienas svarbus momentas – pareiškėjai, teikiantys paraiškas, privalo atitikti bendruosius atrankos kriterijus, nustatytus projektų administravimo ir finansavimo taisyklėse“, – priminė pašnekovas.

Jis sakė, kad APVA siekdama neapkrauti savo pareiškėjų administracine našta, teikiant papildomus dokumentus, įrodančius atitiktį, tokios informacijas prašo iš atsakingų institucijų.

„Tad pretenduojantys į paramą turėtų pasitikrinti, ar neturi mokestinių prievolių „Sodrai“ ar Valstybinei mokesčių inspekcijai. Taip pat teisti dėl mokesčių vengimo ar į sankcionuotų asmenų sąrašus įtraukti asmenys paramos gauti negalės“, – sakė V. Vrubliauskas.

Plačiau skaitykite sausio 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video