2024/04/27

 

ISTORINĖ DIENA DANIJOJE: PAREIGAS PRADĖS EITI NAUJAS KARALIUS

Danijoje šis sekmadienis – istorinė diena. Praėjus dviem savaitėms po netikėto pareiškimo apie pasitraukimą, ilgametė karalienė Margrethė oficialiai paliks pareigas ir perleis sostą savo sūnui kronprincui Frederikui. Jis taps karaliumi Frederiku X. Iš Australijos kilusi jo žmona Mary iš kronprincesės taps karaliene, o vyriausiasis poros sūnus princas Christianas – naujuoju karūnos princu. ELTOS nuotrauka

Danijoje šis sekmadienis – istorinė diena. Praėjus dviem savaitėms po netikėto pareiškimo apie pasitraukimą, ilgametė karalienė Margrethė oficialiai paliks pareigas ir perleis sostą savo sūnui kronprincui Frederikui. Jis taps karaliumi Frederiku X. Iš Australijos kilusi jo žmona Mary iš kronprincesės taps karaliene, o vyriausiasis poros sūnus princas Christianas – naujuoju karūnos princu.

Karalienė Margrethė tradicinėje savo naujametinėje kalboje gruodžio 31 d. netikėtai paskelbė, kad sausio 14 d., praėjus lygiai 52 metams nuo savo karaliavimo pradžios, perleis sostą sūnui Frederikui. Toks žingsnis Danijoje yra itin neįprastas. Pastarąjį kartą Danijos regentas savo noru sosto atsisakė 1146 m.

Ir Margrethė vis tikino, kad eis pareigas iki gyvenimo pabaigos. Tačiau persigalvoti ją esą paskatino 2023 m. vasarį jai atlikta nugaros operacija. Ji supratusi, kad metas atsakomybę perduoti kitai kartai.

„Nusprendžiau, kad dabar yra tinkamas metas, – sakė monarchė savo kalboje Naujųjų išvakarėse. – 2024 m. sausio 14 d. – praėjus 52 metams nuo tada, kai paveldėjau sostą iš savo mylimo tėvo, aš atsistatydinsiu iš Danijos karalienės pareigų. Perduosiu sostą savo sūnui kronprincui Frederikui“.

Taigi Danijos laukia istorinė diena, nors pompastiškos karūnavimo ceremonijos, kaip, pavyzdžiui, sostą perimant britų karaliui Karoliui III, nebus.

Būsimasis karalius ir sostą paliekanti karalienė sekmadienio popietę vienas paskui kitą – Frederikas automobiliu, o Margrethė karieta – iš Amalienborgo pilies vyks į Kristianborgo rūmus. Čia monarchė 14.00 val. (15 val. Lietuvos laiku) prasidėsiančiame susitikime su vyriausybe pasirašys sosto atsisakymo deklaraciją – tą akimirką naujuoju karaliumi taps Frederikas.

Tada 15.00 val. (16 val. Lietuvos laiku) naujasis monarchas pasirodys Kristianborgo rūmų balkone, o ministrė pirmininkė Mettė Frederiksen oficialiais paskelbs, kad sostas perduotas. Tuomet Frederikas pasakys kalbą tautai ir ją užbaigs savo šūkiu. 15.30 val. naujasis karalius ir karalienė – Frederikas ir Mary – karieta grįš atgal į Amalienborgo pilį. Neabejojama, kad gatvėse juos sveikins tūkstančiai džiūgaujančių danų.

Pareigas pradėjus eiti naujajam karaliui, Danijoje baigsis ilgai trukusi era.

Margrethė karūną dėvėjo lygiai 52 metus. Nuo britų karalienės Elžbietos II mirties 2022 m. rugsėjį ji buvo laikoma ilgiausiai pareigas einančia karaliene pasaulyje.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video