2024/04/28

 

ŪKININKŲ BĖDOS LAUŽŲ ŠVIESOJE

Autorės nuotrauka

Lietuvos žemdirbiai sausio 8 dieną po pietų rinkosi į protesto akciją ir laukuose prie pagrindinių kelių degino laužus, reikalaudami keisti žemės ūkio politiką.

Ūkininkai protestavo prieš dirbtinai padidintus daugiamečių pievų plotus ir reikalavo atkurti buvusius jų dydžius, pasisakė prieš saugomų teritorijų plėtrą ūkininkų sąskaita.

Šiuo metu jų netenkina ir degalų akcizo didinimas, kiti valdžios sprendimai, sunkinantys ūkininkavimo sąlygas, skurdinantys, stumiantys į bankrotus, atimantys norą apskritai ūkininkauti.

Kupiškio rajono ūkininkai irgi aktyviai įsijungė į šią protesto akciją. Preliminariais duomenimis, rajone uždegti devyni laužai, bet, ko gero, jų buvo dar daugiau, ne tik prie pagrindinių kelių.

Ūkininkų protesto laužas prie sankryžos, Kupiškio prieigose.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Rajono paribyje trys ūkininkų kartos

Vien šalia kelio Kupiškis–Rokiškis liepsnojo penki laužai, įskaitant ir laužą Šetekšnų kaime, Rokiškio rajone. Čia į protesto akciją buvo susirinkę trijų kartų ūkininkai, savo giminystės ryšiais susiję ir su Kupiškio kraštu.

Prie šio laužo užkalbintas kupiškėnas ūkininkas Vygantas Giedrys sakė, kad žemę dirba Kupiškio rajone, Skapiškio seniūnijoje, ir kaimyniniame rajone, Šetekšnų kaime, kur yra jo uošvija. Taigi tęsia čia daug metų ūkininkavusio ir dabar padedančio uošvio Vytauto Strumskio darbus. Neseniai ūkininku tapo ir jo paties sūnus Linas.

Kupiškio ir Rokiškio rajone ūkininkaujantis Vygantas Giedrys (dešinėje) su sūnumi Linu ir žmona Vita.

„Daug žemdirbiai turi problemų. Galima sakyti, kad šiuo metu Vyriausybė, Žemės ūkio ministerija vykdo žemės ūkio genocidą.

Daugiamečių pievų problema, reikalavimas palikti prie vandens telkinių pakrančių 10–30 m apsaugines žemės juostas prilygsta žemės nusavinimui.

Opi mums ir rusiškų grūdų tranzito problema. Žinome, kad mūsų elevatoriai užkišti tais grūdais. Gal dalis jų yra ukrainietiški, rusų pavogti, atvežti per Latviją ir kitas šalis į Lietuvą. Dėl to nukrito grūdų kaina, o trąšos, atvirkščiai, yra labai pabrangusios. Taigi ūkininkai nebegali laisvai kvėpuoti.

Manau, kad žemdirbių protesto akcija turės atgarsį. Žemės ūkio taryba yra sudariusi interaktyvų žemėlapį. Jame matyti, kad šiandien ūkininkų protesto laužai yra apėmę visą Lietuvą. Be to, prie šios akcijos prisijungė ir Latvijos ūkininkai, kurie sakė, kad jų bėdos tokios pat“, – kalbėjo V. Giedrys.

Plačiau skaitykite sausio 12 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Ekologiškai ūkininkaujančių protesto laužas ir jo dalyviai prie Kandrėnų.
Autorės nuotraukos
Svarbiausi ūkininkų protesto akcijos reikalavimai atsispindėjo plakatuose.
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video