2024/04/28

 

V. ZELENSKIS KREIPĖSI Į LIETUVIUS: ATEIS DIENA PO KARO IR PO PUTINO

Kreipimasis į Lietuvos žmones Daukanto aikštėje. ELTOS nuotrauka

Trečiadienį į Vilnių atvykęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į Simono Daukanto aikštėje susirinkusią tūkstantinę gyventojų minią. „Nebus tos dienos, po Ukrainos. Bus diena po karo, bus diena po Putino. Tai bus mūsų garantuoto saugumo diena“, – savo kalboje pabrėžė jis.

„Sveikinu tave, Vilniau, sveikinu tave, Lietuvos tauta“, – lietuviškai į minią kreipėsi V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas akcentavo, kad Vilniuje ši savaitė buvo šalta, tačiau šiandien atsitraukęs šaltis simbolizuoja valstybių vienybės tvirtumą. Jis tikisi, kad šiai bendrystei tęsiantis, iš Ukrainos atsitrauks ir Rusija.

„Pastarąsias keletą dienų Vilniuje buvo ypač šalta, bus šalta ir likusią savaitės dalį. Tačiau šiandien ženkliai šilčiau, simboliška, kai mes kartu šaltis atsitraukia. Tikiuosi, atsitrauks ir Rusija“, – S. Daukanto aikštėje kalbėjo V. Zelenskis.

„Negalime pasakyti tikslios dienos, kada tai įvyks, negalime išvardinti detalių, kaip tai įvyks, tačiau žinome, kad tai įvyks. Ir mūsų laisvė paims viršų. Tokia diena būtinai ateis. Būtinai“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis: išauš diena po Putino ir po karo

V. Zelenskis taip pat pabrėžė, jog Rusija nejaučia pagarbos aplinkinėms valstybėms. Ukrainos vadovas neabejoja, jog, jei Rusijai pasisektų Ukrainoje, jos agresija plėstųsi ir toliau, kol pasiektų tiek Lietuvą, tiek kitas kaimynines valstybes.

„Jei tokia katastrofiška diena, diena po Ukrainos kada nors išauštų, Rusija darytų viską, kad tai tęstųsi. Kad ateitų diena po Moldovos, diena po Baltijos, diena po Lenkijos, diena po daugelio kitų. Kazachstanas ir Uzbekistanas jau girdi, kad Rusija negerbia jų nepriklausomybės. Maskva neturi jokios pagarbos Kaukazo tautoms. Rusijos noras manipuliuoti visais – akivaizdus. Dabar visiems pavojinga tylėti, pavojinga būti nuošalyje arba būti vienam“, – teigė Ukrainos vadovas.

V. Zelenskis taip pat dėkojo lietuviams už paramą Rusijos agresiją patiriančiai Ukrainai. Pasak jo, ukrainiečiams ir lietuviams išliekant vieningiems, pralaimėjimo dienos nebus.

„Nebus dienos po Ukrainos. Bus diena po karo, bus diena po Putino. Tai bus mūsų garantuoto saugumo diena. Jūsų nepajudinamos laisvės, ramaus Estijos, Latvijos, Suomijos ir Švedijos gyvenimo ir visų valstybių, kurių likimą Rusija dabar bando paskandinti abejonėse. Tai bus nauja šanso Baltarusijai diena. Šanso, kurio Baltarusija nusipelnė“, – sakė Ukrainos prezidentas.

„Dėkoju jums, Lietuvos žmonės, už visą tai, ką darote dėl Ukrainos, už jūsų nesvyruojantį palaikymą, už tai, kad jūs su Ukraina. Ploju jums“, – Daukanto aikštėje susirinkusiai miniai kalbėjo V. Zelenskis.

Lietuvos istorija Ukrainai tapo pavyzdžiu

Kalbėdamas apie laisvę ir taiką, V. Zelenskis teigė, kad Lietuva prieš tris dešimtmečius ukrainiečiams tapo pavyzdžiu išsivaduojant iš imperinės Maskvos gniaužtų.

„Kai 1989–1990 metais Baltijos Tautos pirmosios iš Maskvos pavergtų tautų atvirai žengė tikros nepriklausomybės atkūrimo keliu, ukrainiečius įkvėpė jūsų drąsa ir nuojauta – ateities nuojauta“, – teigė Ukrainos prezidentas.

„Labiau už viską jūs norėjote laisvės. Žinojote, kad apsaugota laisvė reikš gerą ir nuosavą likimą. Taip ir įvyko. Mes visi esame dėkingi jums už drąsą, kuri padėjo pakeisti istoriją į gerąją pusę“, – sakė V. Zelenskis.

O dabar, tęsė Rusijos agresiją atremiančios valstybės lyderis, situacija yra dar sudėtingesnė.

„Rizikos dar didesnės. Turime reikalų su žymiai klastingesne Rusija“, – sakė prezidentas.

V. Zelenskis: darysime viską, kad daugiau imperijos nebūtų

V. Zelenskis taip pat pabrėžė, kad negalima pasiduoti imperinių tikslų neslepiančiai Rusijai – ji, akcentavo prezidentas, turi būti sustabdyta.

„Dabar, kai Maskva bando susigrąžinti savo senąją imperiją, pasitelkdama visą šiuolaikinių ginklų spektrą, mūsų ukrainietiška drąsa taip pat yra pagalba jums. Mūsų vienybė su jumis yra ir jūsų saugumo garantas“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Mūsų karių atsparumas yra ir jūsų atsparumas, o mūsų ukrainietiška nuojauta, kad Rusija neišgyvens, jei ir toliau prieš ją kovosime, taip pat yra mūsų su jumis teisumo, bendro istorinio pasirinkimo būti nepriklausomais, patvirtinimas“, – sakė Ukrainos vadovas.

Pasak V. Zelenskio, vieną dieną, pasibaigus karui, Ukraina pasieks savo tikslą ir galų gale taps Europos dalimi.

„(Mūsų tikslas – ELTA) – būti Europoje, būti tarp lygių ir, būtent dėl to, taikių. Tai ir turi įvykti, todėl darysime viską, ką galime ir maksimaliai vieningai, daryti tiek, kiek reikia, kad pasiektume savo tikslą – nebus daugiau imperijos“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidento V. Zelenskio kreipimąsi į Lietuvos žmones Daukanto aikštėje trečiadienio popietę stebėjo kelių tūkstančių gyventojų minia, nešina Ukrainos ir Lietuvos vėliavomis.

ELTOS nuotrauka

ELTA primena, kad trečiadienį Lietuvoje lankosi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Tai jau ketvirtas politiko apsilankymas Lietuvoje.

Kyjivo lyderio darbotvarkėje – susitikimas su prezidentu Gitanu Nausėda, kurio metu buvo aptarta Rusijos karo Ukrainoje eiga, paramos Ukrainai klausimai, šalies integracijos į ES ir NATO procesai. V. Zelenskis taip pat susitiks su premjere Ingrida Šimonyte, parlamento vadove Viktorija Čmilyte-Nielsen bei Seimo delegacija.

Popietėje valstybių vadovai kreipėsi į susirinkusiuosius greta Prezidentūros, Daukanto aikštėje. Vakare G. Nausėda ir V. Zelenskis ketina lankytis ir lankysis Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva įsteigtame Ukrainos centre, kur susitiks su Lietuvoje gyvenančiais ukrainiečiais karo pabėgėliais.

V. Zelenskis ketina palikti Lietuvą dar šįvakar – po apsilankymo Vilniuje, Ukrainos prezidentas vyks į kaimynines Latviją ir Estiją.

Pastarąjį kartą V. Zelenskis Lietuvoje lankėsi praėjusių metų liepą, Vilniuje vykstant NATO viršūnių susitikimui.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video