2024/04/28

 

MIEGOTI AR NEMIEGOTI POGULIO – GALI RINKTIS

Jurgos Banionienės nuotrauka

Prieš daugiau nei pusmetį rašėme apie Lietuvoje kilusią tėvų iniciatyvą, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankantys vaikai galėtų neiti pietų miego. Iniciatyvininkams pavyko pasiekti savo tikslą – darželiuose nebėra priverstinio pogulio.

60 Lietuvos savivaldybių patvirtino, kad jų įsteigtuose darželiuose pietų miegas ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams nebeprivalomas.

Kaip nauja tvarka prigyja Kupiškio darželiuose?

Jurga BANIONIENĖ

Tėvai patenkinti

Pakalbinta penkerių metų sūnų auginanti Edita Ž. teigė, kad apsidžiaugė išgirdusi, jog vaikams atsiranda pasirinkimo galimybė neiti miegoti pietų miego.

„Vaikas dėl pogulio labai išgyveno. Kiekvienas rytas būdavo su ašaromis išeinant į darželį dėl to, kad reikės eiti miegoti per pietus.

Dabar baigėsi visos problemos. Vaikas džiaugiasi. Jis lanko „Saulutės“ darželį. Kol kiti vaikai miega, sūnus eina į salę. Žinau, kad susirenka 5–6 nemiegančių vaikų grupelė. Jie spalvina, piešia, žaidžia ramius žaidimus.

Kitaip tariant, užsiima ramiomis veiklomis. To tikrai reikėjo. Džiaugčiausi, jei vaikas miegotų ir nejaustų įtampos, bet jeigu taip nėra, labai gerai, kad dabar galima rinktis“, – savo nuomonę išsakė mama.

Kita pašnekovė Asta sužinojusi, kad vaikas gali neiti pietų miego, bet užsiimti ramia veikla, svarstė tokią galimybę.

„Tačiau dukra persilaužė. Iki šiol būna dienų, kad nenori eiti miegoti, ypač pirmadienį, paskui pripranta. Nori būti kartu su visais vaikais ir daryti tai, ką ir jie. Iš kitų mamų, kurių vaikai lanko darželius, girdėti, kad artėjant pogulio laikui vaikai būna apsnūdę, nori miego, tada sutinku, kad to reikia.

Bet iš esmės aš palaikau tokią iniciatyvą. Ir kai auginau vyresnį sūnų, ir kai dukra pradėjo lankyti darželį, dėl pogulio buvo daug išbandymų. Ypač dėl sūnaus. Tokios poilsio grupės tada nebuvo, vesdavo sūnų atskirai pabūti nuo miegančių vaikų. Mano nuomone, šis pokytis naudingas, bus kas pasinaudos“, – teigė pašnekovė.

Plačiau skaitykite sausio 9 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video